Mainos

Fortum ja TVO kehittävät hiilidioksidin talteenottoa

Fortumin ja Teollisuuden Voiman suunnitelmat hiilidioksidin talteenotosta etenevät.

Yhtiöt ovat sopineet yhteistyöstä tanskalaisen varustamokonserni Maerskin kanssa. Tavoitteena on kuljettaa Meri-Porin voimalaitoksen hiilidioksidia Maerskin Pohjanmerellä sijaitseviin öljy- ja kaasukenttiin.

Meri-Porin lauhdevoimalassa hiilidioksidi on tarkoitus ottaa talteen savukaasupesureilla. Kun puolet laitoksen savukaasuista pestään, talteen saadaan yli miljoona tonnia hiilidioksidia. Investointi maksaa satoja miljoonia euroja ja pääsy EU-projektiin on ratkaisevan tärkeää.

Euroopan unionin projektissa jaetaan jopa 10 miljardia euroa noin kymmenelle hankkeelle.

- Euroopan Unionin projektista voitaisiin saada noin 50 prosenttia tämän hankkeen vaatimista kustannuksista katettua, arvioi projektijohtaja Mikko Iso-Tryykäri Fortumilta.

Kysyntää hiilidioksidin talteenotolle riittää, sillä hiilikasat hallitsevat vielä vuosikymmeniä maisemaa eri puolilla maailmaa. Pelkästään Kiina ottaa kerran viikossa käyttöön yhden uuden hiilivoimalan.

- Kansainvälinen energiajärjestö IAEA on arvioinut, että noin 20 prosenttia kasvihuoneilmiön suitsimiseksi tarvittavista päästövähennyksistä voisi pitkällä tähtäimellä tulla tästä hiilidioksidin talteenottometodista, Iso-Tyykäri kertoo.

Päästöjen karsimisessa hiilidioksidin talteenotto ja varastointi on osa palettia energiatehokkuuden ja päästöttömien lähteiden rinnalla.

- Hiilidioksidin talteenotto on yksi keino, mitä ei vielä ole ollut teollisessa käytössä. Nyt näyttää siltä, että sitä tarvitaan, sanoo asiakaspäällikkö Matti Nieminen VTT:lta.

Pikalääkkeeksi talteenotosta ei kuitenkaan ole. Jos Meri-Pori saa EU-tuet, pesurit käynnistetään noin kuuden vuoden kuluttua.

Projektin etenemisen kannalta nyt sovittu yhteistyö Maerskin kanssa on tärkeä, sillä Suomen maaperään kaasua ei voi varastoida.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.