Fortum ja TVO kehittävät hiilidioksidin talteenottoa

Fortumin ja Teollisuuden Voiman suunnitelmat hiilidioksidin talteenotosta etenevät.

Yhtiöt ovat sopineet yhteistyöstä tanskalaisen varustamokonserni Maerskin kanssa. Tavoitteena on kuljettaa Meri-Porin voimalaitoksen hiilidioksidia Maerskin Pohjanmerellä sijaitseviin öljy- ja kaasukenttiin.

Meri-Porin lauhdevoimalassa hiilidioksidi on tarkoitus ottaa talteen savukaasupesureilla. Kun puolet laitoksen savukaasuista pestään, talteen saadaan yli miljoona tonnia hiilidioksidia. Investointi maksaa satoja miljoonia euroja ja pääsy EU-projektiin on ratkaisevan tärkeää.

Euroopan unionin projektissa jaetaan jopa 10 miljardia euroa noin kymmenelle hankkeelle.

- Euroopan Unionin projektista voitaisiin saada noin 50 prosenttia tämän hankkeen vaatimista kustannuksista katettua, arvioi projektijohtaja Mikko Iso-Tryykäri Fortumilta.

Kysyntää hiilidioksidin talteenotolle riittää, sillä hiilikasat hallitsevat vielä vuosikymmeniä maisemaa eri puolilla maailmaa. Pelkästään Kiina ottaa kerran viikossa käyttöön yhden uuden hiilivoimalan.

- Kansainvälinen energiajärjestö IAEA on arvioinut, että noin 20 prosenttia kasvihuoneilmiön suitsimiseksi tarvittavista päästövähennyksistä voisi pitkällä tähtäimellä tulla tästä hiilidioksidin talteenottometodista, Iso-Tyykäri kertoo.

Päästöjen karsimisessa hiilidioksidin talteenotto ja varastointi on osa palettia energiatehokkuuden ja päästöttömien lähteiden rinnalla.

- Hiilidioksidin talteenotto on yksi keino, mitä ei vielä ole ollut teollisessa käytössä. Nyt näyttää siltä, että sitä tarvitaan, sanoo asiakaspäällikkö Matti Nieminen VTT:lta.

Pikalääkkeeksi talteenotosta ei kuitenkaan ole. Jos Meri-Pori saa EU-tuet, pesurit käynnistetään noin kuuden vuoden kuluttua.

Projektin etenemisen kannalta nyt sovittu yhteistyö Maerskin kanssa on tärkeä, sillä Suomen maaperään kaasua ei voi varastoida.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat