Mainos

Floyd-myrskyn aiheuttamat sateet vaativat uhreja

Hirmumyrsky Floydin synnyttämät rankkasateet ja tulvat ovat aiheuttaneet ainakin 15 ihmisen kuoleman Keski-Amerikassa ja Meksikossa viimeksi kuluneen viikon aikana, kertoivat pelastustyöntekijät.

Salvadorissa neljä ihmistä sai surmansa kun joki tulvi yli äyräiden La Libertadin maakunnassa. Hondurasissa tulvat ovat myös surmanneet neljä ihmistä, ja Guatemalassa kaksi menehtyi maanvyörymän alle torstain vastaisena yönä. Tuhansia ihmisiä on tällä viikolla evakuoitu tulvavesien tieltä useissa Keski-Amerikan maissa.

Meksikossa puolestaan 15 jokea tulvi yli äyräidensä Tabascon, Veracruzin, Chiapasin ja Oaxacan osavaltioissa. Pahiten kärsi Tabasco eteläisessä Meksikossa, missä yhden ihmisen kerrottiin kuolleen.

Floydin jälkiä raivataan


Yhdysvaltain itärannikolla siivotaan hirmumyrsky Floydin jälkiä ja raivaustöihin uskotaan menevän viikkoja. Myrsky aiheutti laajoja sähkökatkoja ja satojatuhansia asukkaita kahdeksassa osavaltiossa on edelleen ilman sähköä.

Myös Floydin nostattamat tulvat olivat paikoin ennätysmäisiä. Esimerkiksi Pohjois-Carolinan rannikolla vettä satoi torstaina lyhyessä ajassa lähes metrin verran. Rocky Mountin kaupungissa jouduttiin vastaavasti eilen mittavaan ilmapelastusoperaatioon, kun 1 500 asukasta kiipesi talojen katoille ja puihin veden noustessa nopeasti. Floyd on aiheuttanut tähän mennessä 18 ihmisen kuoleman. Valtaosa heistä on menehtynyt myrskyn aiheuttamissa auto-onnettomuuksissa.

Vahingot puolestaan ovat miljardeja dollareita. Yksinomaan Pohjois-Carolinassa arvioidaan, että Floydin aiheuttamat tuhot ovat suuremmat kuin vuonna 1996, jolloin hurrikaani Fran aiheutti yli 6 miljardin dollarin eli noin 34 miljardin markan vahingot. Lauantaihin mennessä heikentyneen Floydin rippeet olivat siirtyneet Kanadan puolelle ja sieltä ne kaartavat merelle.

Evakuoinnin arvostelu alkanut

Monet Floydin tieltä kodeistaan häädetyt ovat arvostelleet laajaa evakuointia. Lähes kolme miljoonaa ihmistä sai määräyksen lähteä karkuun myrskyn jaloista. Floridassa ja Georgiassa evakuoitiin toista miljoonaa asukasta ja nyt monet heistä arvostelevat viranomaisten toimia. Heidän mielestään Floydin aiheuttamaa vaaraa liioiteltiin ja asukkaat joutuivat turhaan kuluttamaan kaksi päivää autojonoissa ja majailemaan täpötäysissä suojissa.

Monet eivät sen sijaan ehtineet saada suojaa ollenkaan, kun Floyd hankaloitti liikennettä itärannikolla torstain ja perjantain ajan. Satoja lentovuoroja peruttiin ja junayhteydet eivät toimineet. Lisäksi monet valtaväylät olivat tulvien vuoksi poikki. Myös koulut olivat kiinni useissa itärannikon osavaltioissa kahden päivän ajan. Arviolta yli kolme miljoonaa koululaista vietti ylimääräisiä vapaapäiviä Floydin ansiosta.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.