Mainos

Florida: Käsilaskennan äänet hyväksytään

Floridan osavaltion korkein oikeus on antanut päätöksensä Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskukiistassa. Korkein oikeus on päättänyt, että tarkistuslaskennan tuomat äänet liitetään lopulliseen vaalitulokseen.

USAn presidenttitaistelu tiivistyy

Demokraattiehdokas Al Gore on saanut huikean voiton Floridan korkeimmassa oikeudessa. Oikeuden päätöksen mukaan kolmen piirikunnan käsinlasketut äänet on otettava mukaan äänestystulokseen.

Aikaa laskennan loppuunsaattamisella on vajaa viikko, äänet on vahvistettava marraskuun 26. päivään mennessä, ehdoton takaraja on maanantai 27. päivä. Oikeus antoi yksimielisen päätöksensä varhain aamulla Suomen aikaa aikaa, lähes tasan kaksi viikkoa varsinaisen äänestyksen jälkeen.

Oikeuden päätöksen luki Floridan korkeimman oikeuden puhemies Greg Waters.Hän luki pääkohdat lyhyesti eikä vastannut kysymyksiin. Perusteena päätökselle oli se, että äänestäjillä on oikeus saada äänensä kuuluviin.

Oikeuden päätös sisälsi 42 sivua, eikä heti päätöksen julistamisen jälkeen ollut varmuutta siitä, oliko oikeus antanut selkeitä ohjeita siitä, millaiset kiistanalaiset äänet on otattava mukaan vaalitulokseen.

Ensimmäisissä kommenteissa ihmeteltiin oikeuden myöntämää lyhyttä laskenta-aikaa, sillä laskijoille tulee vimmattu kiire. Käsinlaskenta on meneillään kolmessa piirikunnassa ja kahdessa niistä laskennan on arveltu kestävän viikkoja. Yhdysvalloissa on lisäksi alkamassa pitkä kiitospäiväviikonloppu, lähes kaikilla on vapaata torstaista sunnuntaihin.

Oikeus kuuli maanantaina kummankin osapuolen perusteluja äänten käsilaskun puolesta ja sitä vastaan. Republikaanit ovat vastustaneet kiivaasti käsinlaskettujen äänten mukaan ottamista äänestystulokseen, demokraattien mielestä käsilasketut äänet on saatava mukaan lopulliseen tulokseen. Republikaanien oletetaan vetoavan päätöksestä Yhdysvaltain ylempiin oikeusasteisiin.
(MTV3-STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.