Mainos

Finnairin johto vaihtuu myrskyn silmässä

Kuinka paljon syksyn ja talven työtaistelut ja lumimyrskyjen aiheuttamat myöhästymiset ovat heikentäneet Finnairin tulosta? Kansallisen lentoyhtiön uuden toimitusjohtajan Mika Vehviläisen ensimmäinen tehtävä yhtiön johdossa on viime vuoden tuloslukujen julkistaminen helmikuun alussa.

Markkinoilla Finnairin tuloksen odotetaan heikkenevän jyrkästi. Analyytikot arvioivat ennen vuodenvaihdetta, että Finnairin toiminnallinen tappio voi nousta lähes 200 miljoonaan euroon. Sisäisten ongelmien lisäksi tulosta painaa lentoliikenteen globaali taantuma.

Finnairin kertoman mukaan lentäjien ja matkatavarankäsittelijöiden työkiistat sekä vuodenvaihteen myöhästymiset ovat maksaneet yhtiölle noin 20 - 24 miljoonaa euroa. Kustannuksista osa ajoittuu alkaneelle vuodelle.

Finnairin liikevaihto supistui viime vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana vajaat 18 prosenttia 1,4 miljardiin euroon. Yhtiön tappio ennen veroja kohosi 88 miljoonaan euroon. Finnair teki tappiota jo vuonna 2008. Koko vuoden tappio nousi 62 miljoonaan euroon ja liiketappio 58 miljoonaan euroon.

Vahdinvaihto kuun lopussa

Johdon vaihdos tapahtuu Finnairissa kirjaimellisesti julkisuusmyrskyn keskellä. Jukka Hienonen jättää toimitusjohtajan tehtävät tammikuun lopussa, ja Vehviläinen aloittaa Finnairin toimitusjohtajana helmikuun alussa. Finnairin hallituksen tilinpäätöskokous on torstaina 4. helmikuuta. Jännityksellä odotetut tulosluvut julkistetaan seuraavana aamuna.

Vehviläinen siirtyi Finnairiin Nokia Siemens Networksilta. Elokuun alussa erosta kertonut Hienonen perusteli päätöstä turhautumisella yhtiön hitaaseen muutosvauhtiin. Lisäksi hän sanoi, että joidenkin henkilöstöjärjestöjen halu sopeutua muutoksiin on osoittautunut olemattomaksi.

Hienosella ei ollut tietoa jatkosta, kun hän hyppäsi Finnairin koneesta elokuussa. Varavarjo aukesi joulukuussa, jolloin rakennusyhtiö SRV ilmoitti palkanneensa hänet yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi.

Heikko tuloskehitys ja ongelmat ovat painaneet Finnairin osakekurssia, joka liikkui perjantaina runsaassa 3,70 eurossa. Vuoden 2008 alussa Finnairin kurssi kävi korkeimmillaan hieman yli viidessä eurossa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.