Mainos

Finnair varautuu jatkamaan lentotietojen luovutusta

Finnair kertoo jatkavansa matkustajien tietojen antamista Yhdysvaltain viranomaisille toistaiseksi. Finnair sanoo odottavansa nyt EU-komissiolta pikaisia käytännön jatko-ohjeita asiassa.

Lentoyhtiö Finnair varautuu jatkamaan lentomatkustajien tietojen antamista Yhdysvaltain viranomaisille siitä huolimatta, että EY-tuomioistuin totesi EU:n päätöksen tietojen luovutuksesta laittomaksi.

Finnair odottaa nyt EU-komissiolta pikaisia käytännön ohjeita siitä, miten lentoyhtiöiden tulee asiassa menetellä ja miten tietojen luovutusta voidaan jatkaa.

- Fakta on se, että Yhdysvaltain vaatimus tietojen luovutuksesta on yhä olemassa, matkustaja-asiakirjoista vastaava päällikkö Mirja Kuovi-Pekkanen sanoi.

Hän ei odota, että Yhdysvaltain asenne kysymyksessä muuttuu miksikään. Finnair ei tällä hetkellä myy lippuja Yhdysvaltain-lennoilleen, ellei matkustaja suostu tietojen luovuttamiseen.

Yhdysvallat on aiemmin uhannut yhtiöitä sakoilla ja jopa laskeutumisluvan epäämisellä, jos tietoja ei luovuteta.

EY-tuomioistuin ilmoitti tänään, että se pitää EU:n päätöstä lentotietojen luovutuksesta laittomana. Vuonna 2004 tehdyllä päätöksellä Yhdysvallat sai pääsyn osaan eurooppalaisten lentoyhtiöiden tietokannoista.

Tuomioistuimen mukaan EU teki päätöksen muodollisesti väärin eikä unionilla ei ole toimivaltaa asiassa. Tuomioistuin ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, rikkooko luovutus kansalaisten yksityisyydensuojaa.

EU-komissio sanoi tänään etsivänsä tilanteeseen pikaista ratkaisua. Yksi vaihtoehto on, että jokainen EU-maa sopii luovutuksesta kahdenkeskisesti Yhdysvaltain kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.