Mainos

Finnair torjuu myöhästelyjä täsmällisyysbonuksin

Kasvanut lentoliikenne ja turvatarkastusten tehostuminen ovat osaltaan lisänneet myöhästelyjä.

Finnair ottaa lentojen myöhästelyiden vähentämiseksi käyttöön erityisen täsmällisyysbonuksen, joka ulottuu koko henkilökuntaan. Bonus tulee osaksi yhtiön normaalia palkitsemisohjelmaa.

Lisäksi lentojen myöhästelyjä pyritään poistamaan ratkaisuin, joita yhtiön laatuosasto kehittää. Toimitusjohtaja Jukka Hienonen ei ryhdy arvioimaan, millä tavalla ne toteutuvat ja milloin ne näkyvät vähentyneinä myöhästymisinä.

Hienosen mukaan täsmällisyys on tämän vuoden erityistavoite. Kaikille lentotoimintaan häiriöitä aiheuttaville tekijöille ei hänen mukaansa voi mitään.

-Turvallisuudesta ei tingitä. Lennämme noin 100 000 lentoa vuosittain, eivätkä myöhästelyt lopu kokonaan, hän sanoo.

Hienosen mukaan yhtiö sai viime vuodelta kaikkien aikojen toiseksi parhaat asiakastyytyväisyystulokset. Yli kahdeksan tunnin myöhästymisten osuus oli vain yhden promillen verran kaikista lennoista.

Turvatarkastuksia telttaoloissa

Viime aikojen myöhästelyiden taustalla ovat muiden muassa kasvanut lentoliikenne ja turvatarkastusten tehostuminen. Aikaa vie esimerkiksi EU-määräysten mukaisesti tehtävä kaikkien matkatavaroiden läpivalaisu.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ei ole lisääntyneitä turvatarkastuksia varten kiinteää rakennusta. Työtä tehdään teltoissa, jonne matkatavaroita kuljetetaan puolentoista kilometrin matka. Väliaikaisratkaisun turvin on pärjättävä vielä ensi kesäkin.

Finnair palkkasi matkatavaroiden käsittelyyn viime vuonna noin 30 uutta työntekijää Helsinki-Vantaan kentälle. Yhtiö putosi viime vuonna laukkujen käsittelytilastossa 14. tilalta 18. tilalle Euroopassa.

Hienosen mukaan lähiaikoina eniten lisätään lentohenkilöstöä. Heitä palkataan noin 200 uutta vuosittain.

Uusi reitti avautuu tänä vuonna Etelä-Korean Souliin. Lisää reittejä haluttaisiin myös Kiinaan, mutta niitä ei ole saatavilla. Viime vuonna puolet eurooppalaisten yhtiöiden Aasian-liikenteen lisäyksestä oli Finnairin kasvua.

Poliitikoiden hillittävä intonsa

Viime aikoina valtiolta on kaivattu lujempaa omistajapolitiikkaa, mutta Jukka Hienonen ei siitä lämpene. Hänestä poliitikoiden voimistunut puuttuminen ratkaisuihin toisi valtio-omisteiselle yhtiölle "valtavan uskottavuusongelman".

-Kun valtion osittain omistamista yhtiöistä tehtiin pörssiyhtiöitä, annettiin lupaus, jonka mukaan asioihin ei puututa liiaksi.

Finnairilla on noin 7000 osakkeenomistajaa. Suomen valtio omistaa 55,8 prosenttia, ja ulkomaalaisomistus on noin 35 prosenttia.

Tuloksessa hyvä parannus

Lentoyhtiö Finnair teki selvän tulosparannuksen viime vuonna toisin kuin ala yleisesti. Perinteisesti vaisu loppuvuosi sujui markkinaodotuksia paremmin.

Tulos ennen veroja kiipesi lähes 140 miljoonaan euroon, kun toissa vuonna tappiot olivat 15 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi 10 prosenttia 2,2 miljardiin euroon.

Viime vuoden tuloksestaan Finnair maksaa noin kolmanneksen eli yli 30 miljoonaa euroa bonuksina henkilökunnalle. Saman verran menee osinkoina osakkeenomistajille, kun osinkoa maksetaan 0,25 euroa osakkeelta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.