Mainos

Finnair hävisi palkkakiistan

Finnair on hävinnyt EU-tuomioistuimessa palkkakiistan, joka koski raskauden takia maatehtäviin siirretyn lentoemännän palkanalennusta.

Tuomioistuimen mukaan työntekijöillä, jotka on raskautensa takia siirretty toiseen tehtävään, on oikeus kuukausittaiseen peruspalkkaansa sekä ammatilliseen asemaansa liittyviin lisiin.

EU-tuomioistuimen mukaan Finnairin menetelmä raskausajalta maksettavan palkan laskemiseksi on unionin lainsäädännön vastainen, sillä se ei ota huomioon esimiesasemasta aiheutuvia palkanlisiä. Koska oikeustapauksen kantaja toimi purserina eli oli esimiesasemassa, olisi tämä pitänyt huomioida hänen raskausajan palkkaansa laskettaessa.

Sen sijaan esimerkiksi yö-, sunnuntai- ja pyhäpäivälisiä, ylityölisiä tai kaukolentojen ja aikaerojen perusteella maksettavia lisiä ei raskausajan palkan laskennassa tarvitse huomioida.

Vireillä jo vuosia

Finnairin naispurseri haastoi työnantajansa oikeuteen, koska hänen kuukausiansionsa putosivat noin 800 eurolla sen jälkeen, kun hänet oli siirretty raskauden takia maatehtäviin.

Hän vaati oikeudessa raskauden ajalta samansuuruista palkkaa kuin purserin tehtävässä. Nainen perusti vaateensa EU:n raskaussuojeludirektiiviin.

Finnair puolestaan vaati kanteen hylkäämistä.

Helsingin käräjäoikeus pyysi vuonna 2008 EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua palkkakiistassa.

Tapauksen käsittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa, mutta kansallisen tuomioistuimen täytyy ratkaista asia EU-tuomioistuimen päätöksen mukaisesti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.