Mainos

Finanssivalvonta syynää Nordean ja venäläispankin suhteen

Finanssivalvonta ryhtyy selvittämään venäläispankki Bankirsky Domin ja Nordean välisen yhteistyön yksityiskohtia.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi tänään Nordean tekevän yhteistyötä kysymyksiä herättävän venäläispankin kanssa. Pankin kautta voi siirtää Venäjältä Suomeen käteisvaroja, joiden alkuperästä ei ole varmuutta. Pankki toimii Suomessa kymenlaaksolaisessa metsähallissa ja sen omistaa takavuosina Venäjällä rahanpesusta epäilty liikemies.

– Se kokonaisuus on varmasti syytä käydä läpi, totesi Finanssivalvonnan lakimies Tuija Nevalainen MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa tänään.

Nordean mukaan sen ja venäläispankin välisestä liikesuhteesta ei ole syytä keskustella julkisuudessa, koska Bankirsky Dom on vain jättipankin pieni liikekumppani ja yksi sen paristasadasta venäläisestä kirjeenvaihtajapankista.

– Kirjeenvaihtajasuhteessamme on kysymys maksujen sujuvasta välittämisestä ja vastaanottamisesta. Yhteistyömme Bankirsky Domin kanssa on ollut vähäistä, selvittää Nordean Itä-Euroopan toimintojen johtaja Anu-Leena Koskelainen.

Finanssivalvonnasta muistutetaan, että yhteistyön määrää tärkeämpää on sen luonne ja laatu.

– Ei se ole pelkästään se suuruus, rahanpesulaissakin viitataan toimintaan, joka voi olla pientä, mutta tavanomaisesta poikkeavaa. Tärkeintä on tuntea tarkoin vastapuolen prosessit. On tiedettävä yhteistyökumppanin asiakkaista ja varmistuttava heidän luotettavuudestaan, selvittää lakimies Tuija Nevalainen Finanssivalvonnasta.

Nevalainen penää pankeilta erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta, kun solmitaan kirjeenvaihtajasuhteita ETA-alueen ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Bankirsky Domin toiminta kiinnostaa myös poliisia

Nordean venäläisen liikekumppanin toimet kiinnostavat myös poliisia. Kaakkois-Suomen talousrikosyksikössä selvitellään Bankirsky Domin ja sen suomalaisen omistajayhtiön H-Markkinointi Oy:n rahaliikennettä.

EU-maiden yhteisen syyttäjälaitoksen Eurojustin mukaan kirjeenvaihtosuhteiden kautta synnytetty pankkiverkosto ja sen varaan rakentuvat reaaliaikaiset sähköiset rahansiirrot ovat kansainvälisessä rahanpesurikollisuudessa toimivien talousrikollisten suosiossa. Nettipankkien ja aitojen pankkien muodostamissa verkostoissa rikoksella hankitut varat on helppo kuljettaa tehokkaasti ja varmasti kauas rikoksen alkulähteeltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.