Finanssivalvonnan käsittely ensi vuoteen

Ministerit ovat siirtäneet pankkien ja vakuutusyhtiöiden valvontaa koskevat linjaukset ensi vuoden alkuun. Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes haluaa yhdistää valvonnan, jotta pankista ja vakuutusyhtiöstä koostuvien finanssiryhmittymien valvonta on aukotonta kaikissa oloissa. Siimes keskittäisi myös lakien valmistelua nykyistä enemmän yhteen paikkaan.

Asiaa käsiteltiin Siimeksen esityksen pohjalta hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, mutta ministerit halusivat lisäselvityksiä ennen kuin ottavat siihen kantaa. Vakuutusvalvonnasta viime kädessä vastaava sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho katsoo, että Siimeksen kaavailemalla yhdistämisellä ei ratkaistaisi kahdesta organisaatiosta alalle tulevaa ohjausta. Työeläkkeitä ja lakisääteisiä vakuutuksia koskevien lakien valmistelu pysyisi sosiaali- ja terveysministeriössä. -Aina syntyy rajapinta, jossa yhteistyöstä on erikseen sovittava, Perho perusteli kielteistä kantaansa yhdistämiseen.

Siimes haluaa estää kikkailut

Siimeksen mukaan hän on hakemassa mallia, jossa varmistetaan valvonnan tehokkuus tulevaisuudessa. -En sano, että valvonta olisi nyt jotenkin huonoa, hän sanoi. Koska pankkeja valvova Rahoitustarkastus hakee toimivaltansa laajennuksia, vaarana Siimeksen mukaan on, että tulevaisuudessa finanssiryhmittymä haluaa olla vakuutusyhtiö eikä pankki. Siimeksen mukaan juuri tästä syystä on ensin ratkaistava, yhdistetäänkö valvonta vai ei. Vasta sen jälkeen voidaan päättää, voidaanko Ratalle antaa lisävaltuuksia. -Tämä on peruskysymys. Ei voi olla sellaista tilannetta, että rahoituspuolen valvojalla olisi tiukemmat pelisäännöt kuin vakuutusvalvojalla, Siimes korosti. Hänen mukaansa jo nyt on täysin aiheellista kysyä, onko vuodenvaihteessa toimintansa aloittava Sampo-Leonia pankki vai vakuutusyhtiö.

Perho epäilee yhdistämishyötyjä

Perhon mielestä mikään ei ole oleellisesti muuttunut siitä, kun nykyinen valvonta muotoutui kaksi vuotta sitten perusteellisten selvitystöiden jälkeen. Nyt olisi annettava sille täysi tuki. Hän lisäsi, että Länsi-Euroopassa pankkien ja vakuutusyhtiöiden valvonta on yleisesti eri laitoksissa, sillä kumpikin vaatii oman asiantuntemuksen. Perho ei ole vakuuttunut myöskään siitä, että valvonnan yhdistämisestä syntyisi taloudellista hyötyä, koska asiantuntijoita olisi oltava kahdessa ministeriössä. Myös valvojat itse ovat katsoneet nykymallin toimivan hyvin. Molemmat ministerit kertoivat saaneensa muilta ministereiltä tukea omille näkemyksilleen ja odottavat lisäselvitysten siirtävän toisinajattelijat omalle kannalleen. Kumpikaan ei halunnut nimetä ministereitä, joilta saivat tukea. Ilmeisesti ainakin kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre ja työministeri Tarja Filatov olisivat Perhon näkemyksen kannalla. Siimeksen on kerrottu saaneen näkemyksilleen ymmärtämystä pääpuolueiden johtajilta eli pääministeri Paavo Lipposelta ja valtiovarainministeri Sauli Niinistöltä. Niinistön kannasta oli toisenlaisiakin tulkintoja.

Lainsäädäntö pikaisesti kuntoon

Molemmat ministerit kertoivat, että nykyisen lainsäädännön tarkistukset aloitetaan pikaisesti. Luottolaitos- ja vakuutusyhtiölakia on tarkoitus käydä läpi ja korjata mahdolliset puutteet valvonnan varmistamiseksi. Siimeksen mukaan jo nyt ollaan myöhässä, koska Sampo-Leonia aloittaa toimintansa tuota pikaa. Perhon mukaan asiassa on tehty niin paljon yhdessä valmistelevaa työtä, että hanke pääsee etenemään nopeasti, vaikka varsinaisen työryhmän kokoaminen odottaa viimeisiä päätöksiä. Sille ei ole saatu puheenjohtajaa. Yhtenä vaihtoehtona on ollut ulkopuolinen vetäjä. Siimeksen mukaan se olisi selkeä viesti siitä, että yhteistyö ei suju ja valvonta on yhdistettävä. Finanssivalvontaa koskevat lisäselvitykset on määrä saada ministereille tammikuun toiseksi viikoksi. Siimes korosti, että jatkossa on tarkoitus mm. selvittää, mihin yhdistetty valvonta olisi perusteltua keskittää ja miten sen riippumattomuus varmistettaisiin. Rata on nyt Suomen Pankin yhteydessä toimiva itsenäinen elin. Vakuutusvalvontavirasto niveltyy itsenäisenä elimenä STM:ään.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat