Mainos

Filippiineillä tauko panttivankineuvotteluissa

Neuvottelut 21 panttivangin vapauttamiseksi Filippiineillä jatkuvat aikaisintaan muutaman päivän kuluttua. Filippiinien hallitus tarvitsee kolme-neljä päivää harkitakseen sieppaajien uusia vaatimuksia.

Filippiinien panttivankiryhmää 7.5.2000

Neuvotteluissa vankien vapauttamiseksi oli tarkoitus käydä toinen kierros lauantaina, mutta se peruuntui Abu Sayyafin torjuttua hallituksen pääneuvottelijan Roberto Aventajadon. Aventajado oli sanonut, ettei hallitus sulkisi pois sotilaallisen operaation mahdollisuutta, mikäli sissit ovat "kohtuuttomia". Aventajado sanoi myöhemmin, että hänen kommenttinsa irrotettiin yhteydestään ja ymmärrettiin siksi väärin. Hän on kertonut olevansa valmis eroamaan tehtävästään tarvittaessa, mutta maan presidentin edustaja Ronaldo Zamora kertoi, ettei hallituksella ole aikomusta vaihtaa neuvottelijaa. Toinen hallituksen edustaja totesi tänään, että nyt on tärkeintä säilyttää yhteys sisseihin. Hän korosti, että neuvotteluja lykättiin, ei lopetettu.

Itsenäinen valtio ja lunnaita

Abu Sayyaf -sissijärjestö toisti viikonloppuna vaatimuksensa itsenäisen muslimivaltion muodostamisesta Etelä-Filippiineille. Hallitus pitää vaatimuksen toteuttamista mahdottomana. Sissit ovat myös joukkoviestimien kautta kertoneet haluavansa panttivangeista 15-20 miljoonan dollarin (n. 90-130 miljoonan markkan) lunnaat. Hallituksen edustajat ovat sanoneet, etteivät ole saaneet tällaista vaatimusta ja että moista summaa ei missään tapauksessa makseta.

Jo yli seitsemän viikkoa jatkunut panttivankikriisi on asettanut Filippiinien presidentin Joseph Estradan ja hänen hallintonsa kasvavan kritiikin kohteeksi. Arvostelua on tullut sekä kotimaasta että ulkomailta. Zamora epäili sieppauksen jatkuvan vielä viikkoja. Hän toivoi kaikilta osapuolilta kärsivällisyyttä. Panttivankien joukossa on myös kaksi suomalaista.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.