Mainos

Filippiineillä taas toiveikkuutta vapautuksista

Filippiinien panttivankineuvottelijat ovat toiveikkaita Jolon panttivankien vapauttamisesta piakkoin.

Azzarouq, Rajab, Libyan neuvottelija

Panttivankineuvottelijat ovat kertoneet uskovansa, että yli neljä kuukautta jatkunut panttivankidraama saadaan päätökseen ensi viikonvaihteessa. Filippiinien pääkaupunkiin Manilaan saapui tänään myös libyalainen Rajab Azzarouq, jonka on ollut keskeisessä roolissa panttivankien vapauttamisneuvotteluissa.

Filippiiniläisen pääneuvottelijan Roberto Aventajadon edustaja kertoi, että Aventajado ja Azzarouq keskustelevat tänään illalla kuuden eurooppalaisen panttivangin vapauttamisneuvotteluista. Aventajado ja Azzarouq lähtevät kohti Jolon saarta aikaisintaan huomenna.

-Toivomme, että kaikki panttivangit pääsevät vapaiksi lähipäivinä, sanoi Azzarouq, Libyan entinen Filippiinien suurlähettiläs. Sen enempää Filippiinien kuin Yhdysvaltojenkaan edustajat eivät Azzarouqin mukaan ole pyytäneet häntä neuvottelemaan amerikkalaisen Jeffrey Schillingin vapauttamisesta. Schilling on eri Abu Sayyaf -ryhmittymän hallussa kuin kuusi eurooppalaista. Muslimiksi kääntyneen Schillingin on kerrottu menneen sieppaajien leiriin vapaaehtoisesti.

Jolon kuuden eurooppalaisen panttivangin joukossa ovat suomalaiset Seppo Fränti ja Risto Vahanen. Muut ovat kolme ranskalaista ja yksi saksalainen. Kaksi ranskalaisista on toimittajia, jotka joutuivat Abu Sayyaf -muslimisissien vangeiksi vasta myöhemmin saavuttuaan haastattelemaan sieppaajia.

Myös Suomen edustaja toiveikas

Ulkoministerin erityisavustaja Ilari Rantakari

Myös Suomen edustajat Filippiineillä haluavat yhtyä filippiiniläisten neuvottelijoiden toiveikkuuteen, kertoi Suomen hallituksen erityisedustaja suurlähettiläs Ilari Rantakari tänään.

-Mitään konkreettista vahvistusta ei ole, mutta olemme valmiudessa, sanoi Rantakari viitaten arveluihin, että panttivangit pääsevät vapaiksi viikonvaihteeseen mennessä. Mikäli vapautuminen toteutuu, toimittaisiin Rantakarin mukaan ilmeisesti samalla tavalla kuin edellisen vapautusoperaation yhteydessä. Panttivangit lennätettäisiin Filippiinien eteläosasta sijaitsevalta Jololta toiselle saarelle Zamboangaan, missä myös Suomen edustajat olisivat valmiina. Sieltä matka jatkuisi Cebun kaupunkiin Filippiinien keskiosaan ja sieltä edelleen Tripoliin, Libyaan. Vasta Libyasta vapautetut jatkaisivat matkaa kotimaihinsa.

Rantakari sanoi, että hän haluaisi nykyisessä tilanteessa toivottaa panttivankeja ja heidän omaisiaan ajatellen "vielä kestävyyttä ja kärsivällisyyttä"
-Ja vaikka mutkiakin vielä olisi, niin rohkeutta ja uskoa siihen, että kyllä tästä asiasta selvitään.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.