Mainos

Fidel Castron ystävä MTV:lle Miamissa: Toimistoni on yritetty räjäyttää useasti

Maailmalla on ollut pari kuukautta aikaa sulatella jättimäistä uutista: veriviholliset Kuuba ja Yhdysvallat aloittivat diplomaattisten suhteiden lämmittelyn helpottamalla muun muassa Kuuban tiukkaa kauppasaartoa.

Osa Miamin kuubalaisista kuitenkin pelkää, että heidän dollarinsa valuvat Castron veljeksien taskuihin kansalaisten sijasta.

MTV Uutiset tapasi Miamissa myös vallankumoustaistelijan ja Fidel Castron ystävän.

Floridan Miamissa arviolta yli puolet väestöstä puhuu äidinkielenään espanjaa. Merkittävä osa asukkaista on myös kuubalaisia, onhan siellä asuinalue, jonka nimi on suomeksi käännettynä Pikku-Havanna.

-Nyt pystymme viemään Kuubaan ruokaa, vaatteita ja rahaa. Sukulaisemme siellä haluavat sitä. On paljon työtä mitä Kuuban pitää nyt tehdä – kunnostaa taloja ja tekniikka on takapajuista, sanoo Miamin kuubalainen Sabrina Tabares MTV Uutisille.

Kaikki kuubalaiset eivät kuitenkaan elä Miamissakaan sulassa sovussa.

- Radiotoimitukseni on yritetty räjäyttää 11 kertaa, sanoo entinen Kuuban vallankumoustaisteilija, nykyinen toimittaja Max Lesnik.

Lesnikin kohtaaman vihan syynä on hänen pitkä ystävyytensä kommunistisen Kuuban entisen presidentin Fidel Castron kanssa.

- Luimme Fidelin kanssa lakia 1940-luvulla Havannan yliopistossa. Siellä koko vallankumouksen ajatus syntyi. Elämä oli kamalaa, halusimme kontrolloida bensan, lihan ja liikkumisen hintoja, jotta kaikille olisi varaa niihin. Tosin lopulta Fidel halusi mennä vallankumouksessaan minua pidemmälle ja osasi hän olla sanoissaankin väkivaltainen. Ajauduimme vuosiksi välirikkoon, mutta olemme sopineet, Lesnik kertoo Radio Miamin toimituksessa.

- Olemme olleet kuitenkin yhteydessä ja näkemykseni mukaan istuva presidentti Raul Castro jakaa Fidelin kanssa muutakin kuin napanuoran. Minun näkemyksissäni he eivät toimi erikseen, vaan he toimivat yhdessä, Lesnik sanoo.

Lesnik viittaa huhuihin, että Fidel Castro olisi niin huonossa kunnossa, ettei pystyisi enää toimimaan. Osa huhuista kertoo, että hän olisi jopa kuollut. Fidel Castro täyttääkin tänä vuonna 89 vuotta ja on sairastellut pitkään.

- Kun Fidel kuolee, se on lopullista, kuten kaikilla muillekin ihmisillä. Fidelin terveys on kuitenkin hyvä hänen ystäviensä mielestä tai huono hänen vihollisiensa väitteissä.

Fidelin terveydentilan ja virkeyden todistamiseksi Kuuba julkistikin muutama viikkoa sitten hänestä 21 uutta valokuvaa.

Vaikka osa Miamin kuubalaisista suhtautuu USA:n ja Kuuban lähentymiseen epäileväisesti, suurin osa on kauppasaarron helpottamisesta onnellisia. Moni pääseekin nyt helpommin vierailemaan perheen ja sukulaisiensa luona vähän vajaa 150 kilometrin päässä sijaitsevalla entisellä kotisaarellaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja