Mainos

Fennovoima: E.ON yhä mukana ydinvoimahankkeessa

Ydinvoiman vastustajien vaalivoitto Saksassa hankaloittaa yllättäen myös Fennovoiman ydinvoimahanketta Pohjois-Suomessa.

Fennovoima kiistää kuitenkin arviot siitä, että sen suurin omistaja saksalainen energiayhtiö E.ON olisi jo lipeämässä hankkeesta sivuun.

- Meidän tietojemme mukaan tässä ei ole mikään muuttunut. Pidämme kaikkien osakkaiden kanssa tiivistä yhteyttä, viimeksi tänä aamuna E.ONin kanssa, sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Tapio Saarenpää.

Lehtitietojen mukaan E.ON jatkaa uusien ydinvoimaloiden suunnittelua vasta, kun Japanin Fukushiman tilanne selkiintyy. Jo muutaman päivän velloneesta asiasta kertoi tänään myös Raahen Seutu.

Energiayhtiöitä kiinnostaa nyt, kuinka merkittävästi kiristyvät turvallisuusvaatimukset nostavat ydinvoiman rakentamiskustannuksia.

Sähkön hinta nousi Saksan alasajojen takia

Kovasta keskustelusta huolimatta Fennovoimassa uskotaan, että Pohjois-Suomen ydinvoimahanke etenee aikataulussaan. Fennovoima päättää lähikuukausina, nouseeko ydinvoimala Simoon vai Pyhäjoelle.

- Omia selvityksiämme teemme sillä aikataululla, että meillä olisi valmius päätöksentekoon juhannuksen alla, Saarenpää sanoo.

Saksan ydinvoimavastaisuus heijastuu Suomeen toistakin kautta. Saksassa vanhimmat ydinvoimalat on jo suljettu kolmeksi kuukaudeksi. Ydinvoiman alasajo Saksassa nosti heti sähkön hintaa koko Euroopassa, ja tämä huolestuttaa suuria sähkönostajia Suomessakin.

- Arvioimme, että Suomessa puhutaan kymmenistä miljoonista euroista, Pohjoismaissa sadoista miljoonista ja Euroopan mittakaavassa puhutaan jo miljardiluokan lisäkustannuksista, sanoo Suomen Elfin toimitusjohtaja Antti Koskelainen.

Myös ilmastolle haitalliset päästöt lisääntyvät, jos Saksassa ryhdytään korvaamaan ydinvoimaa kivihiilellä. Sama tilanne voi olla edessä Japanissa, jonka ydinvoimatuotanto on lamaantunut tsunamin jälkeen.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 28.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.