Päättyikö somen selailu suruun? Instagram-kateus on jo käsite – asiantuntijoiden kolmella vinkillä helpotat myrkyllistä tunnetta

Sosiaalinen media helpottaa yhteydenpitoa ja voi laajentaa maailmankuvaa. Toisaalta somessa vietetty aika voi tehdä meistä onnettomia ja ahdistuneita, kun oma elämä ei tunnu enää riittävän hyvältä.

Erityisen huono vaikutus sosiaalisella medialla näyttää olevan silloin, kun sitä käytetään passiivisesti. Esimerkiksi Instagramin uutisvirtaa selaillaan pitkiäkin aikoja, mutta palveluun ei välttämättä itse tuoteta sisältöä.

Daily Mailin haastattelemat asiantuntijat muistuttavat, että sosiaalisessa mediassa nähdyt kuvat vastaavat harvoin ”oikeaa elämää”. Ihmiset haluavat näyttäytyä tietynlaisina ja valjastavat sometilinsä tähän käyttöön. Silti passiivisesta käyttäjästä voi tuntua pahalta nähdä ”täydellisiä” kuvia, kun omasta puhelimesta ei tunnu löytyvän mitään julkaisukelpoista. Puhutaan Instagram-kateudesta.

Mutta Instagramin ei tarvitse olla alusta kateudelle. Psykologian professori ja terapeutti kertoivat, miten ihmisen on mahdollista päästä eroon myrkyllisestä tunteesta.

1. Innostu ja arvosta – älä kadehdi

Psykologian professori Susan Krauss Whitbourne kertoo, että käyttötapa ja ihmisen persoonallisuus määrittelevät sen, kuinka myrkyllinen esimerkiksi Instagram on.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset haluavat yleensä joko hakea vahvistusta mielipiteilleen tai osoittaa jonkin asian vääräksi, Whitbourne sanoo.

– Neuroottiset ihmiset eivät ole välttämättä perillä identiteetistään tai ihmissuhteistaan ja ovat alttiimpia ulkopuolelle jäämiselle, hän jatkaa.

Neuroottiset ihmiset saattavatkin olla erityisessä vaarassa kehittää kateellisuuden tunteita sosiaalisessa mediassa.

Whitbourne suosittelee, että ikäviä tunteita vastaan käy kääntämällä ne voimavaraksi: kateellisella ihmisellä on selvästi vahva halu pyrkiä samaan kuin kateellisuuden kohde. Jotta tämän toiveen voi toteuttaa, kannattaa ajatella, mitä kyseinen henkilö on tehnyt päästäkseen asemaansa. Tämä ajattelutapa voi auttaa arvostamaan kateuden kohdetta – tai saada tajuamaan, ettei oikeastaan samanlaista elämää haluaisikaan.

2. Puhu tuntemillesi "oikeille” ihmisille

Illuusio ”täydellisestä elämästä” kariutuu nopeasti, kun tietää, mitä kuvien takaa paljastuu. Parhaiten tämän huomaa läheisten henkilöiden Instagram-kuvista, joiden takaa löytyvän todellisen tarinan tietää.

Tuttujen ihmisten seuraaminen on hyödyllistä siinäkin mielessä, että heidän kanssaan sosiaalisen median alustoilla on helpompi keskustella. Suora keskusteluyhteys lisää omanarvontunnetta ja auttaa taistelemaan ahdistuksen sekä kateuden tunteita vastaan.

3. Tunnista, mitkä kuvat herättävät kateudet – ja monipuolista uutisvirtaasi

Eri asiat herättävät eri ihmisissä erilaisia tunteita. Instagram-uutisvirtaa selaillessaan kannattaa kiinnittää huomio siihen, millaiset kuvat ja päivitykset osuvat pahiten omaan herkkään kohtaan kateutta aiheuttaen.

Kun omat heikot kohtansa tunnistaa, on ne helpompi suojata. Jos kateutta herättävät matkailijoiden kuvat, kannattaa alkaa seuraamaan myös vannoutuneita kotihiiriä. Mikäli julkkisten kuvat tuntuvat repivän kaukaiselta haavemaailmalta, on syytä seurata tavallisia tallaajia.

– Ehkä kannattaisi seurata sekä hyviä, pahoja että rumia ihmisiä, toteaa newyorkilainen terapeutti James Robinson.

Instagramin uutisvirta kannattaisikin rakentaa mahdollisimman tasapainoisesti ja terveellisesti. Kun tiedostaa sen, mitä kadehtii ja mistä nauttii, tasapainon löytäminen on helpompaa.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja