Ethän vertaile itseäsi vanhoihin koulukavereihisi? Se ei todellakaan kannata

Ihmiset vertailevat itseään muihin usein sosiaalisen median kautta. Harva tuttu kuitenkaan raottaa elämänsä varjopulia Facebookissa tai Instagramissa.

Hattie GladwellkertooMetro-lehdessä huonosta tavastaan vertailla omaa elämäänsä vanhojen koulutovereiden elämäntilanteisiin sosiaalisen median luomien kuvien kautta – eikä suosittele sitä yhtään kenellekään.

Hän kirjoittaa, että moni omaan elämäänsä tyytyväinenkin ihminen tuottaa itselleen aivan turhaan mielipahaa haikaillessaan Facebook-tuttujen lomakuvien tai työpaikkapäivitysten perään.

– Tiedän syvällä mielessäni, että se on typerää. Se, että joku vanha tuttu luo nykyään ulkomailla menestyksekästä uraa ei tarkoita, etten minä voisi tehdä jotain hienoa kotimaassa.

Sosiaalinen media perustuu positiivisuudelle ja eniten tykkäyksiä keräävät juuri lomakuvat ja iloiset uutiset. Myös kaikkein henkilökohtaisimmat asiat jätetään usein jakamatta.

– Ikinä ei voi tietää varmasti, minkälaisia tarinoita kuvien takaa löytyy. Joku saattaa tehdä hanttihommia ja matkustella, koska ei tiedä, mitä elämällään tekisi. Joku toinen taas saattaa ilmoittaa raskaudestaan vuosien lapsettomuuden ja ahdistuksen jälkeen.

Sosiaalinen media luo illuusion siitä, että mukamas tietäisimme, mitä vanhoille tutuillemme nykyään kuuluu. Se saattaa olla kuitenkin hyvin usein vain harhaa.

Vertailemisesta kannattaa pyrkiä tietoisesti eroon

Elämäntapavalmentaja Lucy Sheridan kannustaa myös haitallisen tavan lopettamiseen.

– Liiallinen sosiaaliseen mediaan uppoutuminen johtaa siihen, että päädymme ihmettelemään, voimmeko oikeasti olla ainoita ihmisiä koko maailmassa, jotka lauantai-iltana istuvat vain kotisohvalla verkkarit jalassa ja katsovat tosi-tv-ohjelmia.

Siihen on kuitenkin olemassa syy, miksi omaa elämää tulee verrattua joskus varsinkin vanhojen koulukaverien tarinoihin.

– Kiinnitämme huomiota somessa etenkin ihmisiin, joita emme ole nähneet vuosikausiin. He edustavat tavallaan niitä virstanpylväitä, joita itsekin kuvittelimme nuorena saavuttavamme tietyssä iässä.

Ihmiset vertailevat itseään helposti samanikäisiin tuttuihinsa esimerkiksi koulutuksen, uran, varallisuuden ja jälkikasvun perusteella.

– Jatkuva vertailu johtaa arvottomuuden tunteeseen ja tekee psyykkeelle vain hallaa. Sen sijaan omaa menestystä pitäisi keskittyä mittamaan omien tavotteiden ja päämäärien kautta.

Ihmiset jopa kiduttavat itseään somessa

Psykologi Natalie Raiher puolestaan sanoo, että ihmiset käyttävät sosiaalista mediaa nykyään jopa itsetuhoisella tavalla.

– Törmään vastaanotollani asiakkaisiin, jotka suorastaan kiduttavat itseään selailemalla puhelimistaan menestyvien ihmisten kuvia ja vertailemalla niitä omaan elämäänsä. Sellainen saattaa vaikuttaa esimerkiksi masennuksen kehittymiseen ja heikentyneeseen itsetuntoon.

Raiher selittää, että tärkeintä onkin, että ihmiset määrittelisivät itsensä omasta näkökulmastaan, eivätkä muiden näkövinkkelistä. Itsensä hyväksymisen oppiminen saattaa viedä aikaa, mutta se on onnellisuuden kannalta välttämätöntä.

– Ihmiset saattavat tulla terapiaan, koska he tuntevat, etteivät ole saavuttaneet elämässään sellaisia asioita, joita heidän pitäisi mukamas olla saavuttanut.

Lähde: Metro

***

Kännykkäkamerat kuumana – mitä saa julkaista somessa? 8:08

Lue myös:

    Uusimmat