Mainos

Facebook uudistuu: Näin peität nolot asiat menneisyydestäsi

Facebookin uusi Timeline eli aikajana tulee käyttoon lähipäivinä. Osalla uutuus on käytössä jo nyt. Aikajana paljastaa muun muassa, mitä ajattelit monta vuotta sitten ja kuka on poistanut sinut kavereistaan. Lue Helmen opas, niin tiedät, miten peität nolot asiat menneisyydestäsi.

Facebookin Timeline eli aikajana tulee käyttöön lähipäivinä. Facebookin käyttäjällä on seitsemän päivää aikaa tarkastella, mitä aikajanassa näkyy ennen kuin muut näkevät uuden profiilisi. Aikajanan voi julkaista halutessaan myös heti. Osalla aikajana onkin ollut käytössä jo hyvän aikaa.

Uudistus voi aiheuttaa sinulle noloja tilanteita. Menneisyydestäsi voi löytyä luurankoja, jotka olit jo unohtanut, mutta nyt Facebook tuo ne kaikkien nähtäville. Lue Helmen opas, niin tiedät, kuinka voit välttyä noloilta paljastuksilta.

Näin Facebook muuttui

– Timeline eli aikajana on uuden Facebookin näkyvin uudistus. Nettipalvelu valitsee elämäsi kohokohdat, kuten päivityksesi, kuvasi ja videosi, ja listaa ne aikajanaan.

– Facebookin etusivulla on kaksi osiota, joihin tulee kuvia, tekstiä, videoita tai vaikkapa karttoja käyttäjän suosikkikohteista.

– Uusi Facebook ryhmittelee osan kavereistasi valmiiksi ryhmiin. Esimerkiksi työkaverisi ja koulukaverisi on valmiiksi ryhmiteltynä . Tämän lisäksi voit luoda tavalliseen tapaan omia ryhmiäsi.

– Spotify ja Facebook tekevät yhteistyötä. Spotify edellyttää, että sen käyttäjillä on oma Facebook-tili. Palvelua on mahdollista käyttää suoraan Facebookista käsin. Voit jakaa muiden kanssa, mitä kuuntelet. Samalla näet myös ystäviesi soittolistat ja suosikkikappaleet.

– Voit tilata ihmisten julkisia statuspäivityksiä itsellesi, vaikka et edes tuntisi heitä. Toimenpiteellä rohkaistaan ihmisiä julkisempaan Facebookin käyttöön.

Uuden Facebookin ongelmat

– Muistot, joita et haluaisi enää ajatella, ryöpsähtävät silmillesi. Aikajana muistuttaa vanhoista avautumisistasi, poikaystävästäsi ja muista asioista, jotka saavat häpeän punan kasvoillesi.

– Jakamispalvelut, kuten se mitä kuuntelet, luet ja niin edelleen, ovat oletusarvoltaan julkisia. Muut siis näkevät, mitä milloinkin teet. Kannattaa myös huomata, että kun aikajanan on ottanut käyttöön ja julkaissut, on se automaattisesti aluksi julkinen. Esimerkiksi osa jakamistasi linkeistä on automaattisesti julkisia.

– Näet, kuka poistanut sinut kavereistaan. Huomaat entiset ystäväsi, kun selailet aikajanaasi taaksepäin ja huomaat jollain ihmisellä tiedoissasi "lisää kaveriksesi" -napin. Tämä kertoo, että hän on poistanut sinut ystävistäsi tai poistunut Facebookista.

Näin ratkaiset ongelman

– Käy läpi aikajanasi ja klikkaa pois näkyvistä epämieluisat muistot.

– Tarkasta, kuinka eri henkilöt tai ryhmät näkevät profiilisi. Valitse kansikuvan alla olevasta toimintalokista palkki "näytä henkilönä", niin näet, miten kukin käyttäjä näkee toimintosi.

– Kenenkään ei tarvitse tietää, mitä kuuntelet. Vaikka Spotify edellyttää nykyään omaa Facebook-tiliä, Facebookkiin ei ole pakko olla yhteydessä. Myös Facebookin asetuksia muuttamalla voit määritellä, jaatko musiikinkuuntelusi muiden kanssa.

– Muuta käyttäjäasetuksesi yksityiseksi, jos et halua, että ihmiset näkevät, mitä esimerkiksi milloinkin kuuntelet tai luet. Muista, että sovellukset pyytävät lupaa julkaista nimesi vain kerran, joten ole tarkka mihin klikkaat.

– Uudistukset auttavat myös selkeyttämään, mitä tietoja haluat jakaa kenenkin kanssa. Käytä Facebookin ryhmäasetuksia, kun haluat jakaa tietoja esimerkiksi vain koulu- tai työkavereidesi kanssa.

Yksityisviestit piiloon muilta

Osalla käyttäjistä uusi aikajana on aiheuttanut ongelmia yksityisyysasetusten kanssa, sillä käyttäjät ovat raportoineet, että yksityiseksi tarkoitetut viestit näkyisivät muillekin. Facebook ei ole vielä varmistanut ongelmaa, mutta monet ovat kertoneet, että seinällä on näkynyt julkisesti viestejä, jotka ovat aiemmin olleet yksityisiä. Osa viesteistä on kuitenkin ollut aiemminkin ei-yksityisiä. Facebook toimi nimittäin aiemmin niin, että Inbox-keskusteluja ei käyty, vaan ihmiset keskustelivat suoraan wall-to-wall-kommenteilla.

Mikäli olet huolestunut tietojesi leviämisestä, aiemmin kirjoitettujen viestien näkyvyyttä voi rajoittaa myös menemällä yksityisyysasetuksiin ja klikkaamalla kohdan "rajoita aiempien julkaisujen yleisöä" vierestä oikealta linkkiä "hallitse aiemman julkaisun näkyvyyttä". Tämän valinnan tekemällä Facebook rajaa automaattisesti kaikki aiemmat viestisi näkymään vain kavereillesi.

Viestit voi piilottaa aikajanalta kokonaan klikkaamalla jokaista viestiä erikseen. Viestin oikeassa reunassa on muokkaa tai poista -painike, jolla viestien näkyvyyttä voi hallinnoida.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock/Ari Wasabi, Facebook

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.