Facebook loi lapsille oman viestisovelluksen – asiantuntijat kauhuissaan

Facebookin lanseeraama lapsille suunnattu Kids Messenger -sovellus on saanut kasvatusalan ammattilaiset varpailleen, uutisoi Guardian.

Facebookin ikärajaksi on määritelty 13 vuotta, mutta yhtiö on luonut sitä nuoremmille lapsille oman messenger-palvelun, Kids Messengerin.

Lasten messengeriä käytetään tiukasti vanhempien valvovan silmän alla, eikä lapsen tarvitse itse olla rekisteröitynyt Facebookiin sovellusta käyttääkseen.

Lapsen puhelimeen ladattava viestipalvelu toimii jommankumman vanhemman Facebook-tunnuksen alaisuudessa.

Vanhemmat pystyvät kontrolloimaan muun muassa sitä, keiden kanssa lapset voivat olla yhteyksissä. Sovellus myös estää sopimattoman materiaalin levittämisen eikä se sisällä mainoksia. Vain vanhemmat voivat lisätä sovellukseen uusia yhteystietoja tai poistaa sovelluksessa käytyjä keskusteluja.

Asiantuntijat laativat vetoomuksen

Vaikka Facebook on asettanut sovellukselle tiukat rajoitukset, sovellus herättää kasvatusalan ammattilaisissa epäilyjä.

Yli sata lasten hyvinvoinnista huolestunutta asiantuntijaa on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa Facebookin perustajaa Mark Zuckerbergia pyydetään vetämään lapsille suunnattu viestisovellus pois markkinoilta. Allekirjoittajina on muun muassa opettajia, lääkäreitä ja muita terveydenhuoltoalan ammattilaisia.

Vetoomuksen laatijat ovat huolissaan sosiaalisen median haitallisesta vaikutuksesta lapsiin ja pitävät vastuuttomana sitä, että Facebook kannustaa jo alakouluikäisiä sosiaalisen median pariin.

Lasten vaikea hahmottaa yksityisyyden käsitettä

Lapsille suunnatun viestisovelluksen pelätään lisäävän lasten ruutuaikaa entisestään.

– On surullista nähdä, että Facebook pyrkii vetoamaan pieniin lapsiin, vaikka on yleisesti tiedossa, että liiallinen sosiaalinen median käyttö vaikuttaa lapsiin haitallisesti, kampanjan vetäjä Josh Golin sanoo.

Sosiaalitieteiden professori Sherry Turkle puolestaan muistuttaa, että älylaitteisiin tottuneet lapset eivät enää osaa hyödyntää hiljaisia hetkiä, jotka olisivat ensiarvoisen tärkeitä empatian ja ihmissuhdetaitojen kehityksen kannalta.

Tohtori Jenny Radenskyn mukaan alle 13-vuotiaiden on vaikea hahmottaa yksityisyyden käsitettä, sillä he vasta rakentavat identiteettiään, ihmissuhdetaitojaan ja moraaliaan. Siksi liian nuorten päästäminen sosiaaliseen mediaan voi olla ongelmallista.

Facebook vastaa kritiikkiin toteamalla, että Messenger Kids on kehitetty yhteistyössä asiantuntijoiden ja kasvattajien kanssa, ja yhtiön pyrkimyksenä on luoda nimenomaan perheiden tarpeisiin sopiva sovellus.

***

7:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja