Facebook käyttää Instagramiin julkaisemiasi selfieitä ja ruokakuvia tekoälyn kehittämiseen – tunnistaa kuvissa esiintyvät asiat

Facebook kertoo hyödyntävänsä käyttäjien Instagram-kuvia tekoälynsä kuvantunnistuksen kehittämiseen. Aiheesta uutisoivat muun muassa The Verge, Techcrunch ja Daily Mail.

Katso yllä olevalla videolta viisi vinkkiä Instagramin käyttöön!

Instagramiin julkaisemasi selfiet, aamupalakuvat ja kuvat koirastasi auttavat todellisuudessa kuvapalvelun omistavaa Facebookia kehittämään sen tekoälyn algoritmeja. Skannaamalla miljardeja kuvia Facebookin tekoäly pyrkii ymmärtämään kuvissa näkyviä asioita ja erottamaan esimerkiksi linnun kukasta.

Facebook kertoi asiasta tiistaina F8-konferenssissa, jossa se paljasti myös uuden Clear History -toiminnon sekä uuden deittipalvelunsa.

Hashtagit mahdollistavat tekoälyn kouluttamisen

Facebookin mukaan kuvat kootaan hashtageilta, joka mahdollistaa tekoälyn kehittämisen miljardeilla kuvilla ilman, että ihmiset joutuvat analysoimaan ja merkitsemään kuvia manuaalisesti.

Tekoäly ei koulutusvaiheessa pysty ymmärtämään, mitä kuvat esittävät, ellei niitä ole luokiteltu ensin. Instagram onkin siksi erittäin tärkeä kirjasto teknologian kouluttamiseen, sillä kuvat on jo valmiiksi luokiteltu hashtagein.

Tutkijat ovat käyttäneet Instagramista 3,5 miljardia julkista kuvaa, jotka on merkattu 17 000 hashtagilla.

Facebook kutsui tekniikkaa konferenssissa läpimurroksi ja alan parhaaksi. Facebookin tekoäly on yhtiön mukaan 1–2 prosenttia parempi kuin mikään muu järjestelmä ImageNetin mittapuulla, jota käytetään alalla vertailuun.

Helpottamaan moderointia

The Verge kirjoittaa, että Facebookin kuvien skannaaminen herättää kysymyksiä yksityisyydestä ja Facebookin kilpailuasemasta. Vaikka Facebookin käyttämät Instagram-kuvat ovat julkisia, kaikki eivät välttämättä tiedä antavansa kuvat myös jättiyhtiön tekoälyn käyttöön.

Pääasiassa teknologiaa, joka tunnistaa kuvista niissä esiintyvät asiat, rakennetaan kuitenkin paremman moderoinnin takia. 20 000 ihmisen lisäksi Facebook haluaa enenevissä määrin käyttää myös teknologiaa sääntöjen vastaisen, asiattoman sisällön moderointiin.

Aiemmin Facebookin on täytynyt vain odottaa käyttäjien ilmoituksia asiattomasta sisällöstä ennen toimimista, mutta tekoälyn avulla vihapuhe, alastomuus, propaganda ja väkivalta voidaan poistaa paljon nopeammin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja