F1 vastasi kriittisiin kysymyksiin – miten sarja reagoi, jos kaikki meneekin pieleen?

F1-kausi käynnistyy heinäkuun alussa Itävallassa, jossa ajetaan kaksi kisaa perätysten. F1 julkaisi niin sanotun Euroopan kalenterin tänään tiistaina. Sen lisäksi sarja vastaili kriittisiin, kauden aloitukseen ja koronaviruspandemiaan liittyviin kysymyksiin.

F1:n Euroopan kalenterissa on mukana yhteensä kahdeksan kisaa. Näistä kaksi ajetaan Itävallassa ja kaksi Iso-Britanniassa. Mukana ovat myös Unkarin, Espanjan, Belgian ja Italian GP:t. 

Tämän jälkeen kausi jatkuu Euroopan ulkopuolella. 

F1 vastasi verkkosivuillaan yhteensä 15 avaukseen liittyvään kysymykseen

Sarja vastasi muun muassa kritiikkiin, joka on herännyt F1:n kauden aloitukseen liittyvistä suunnitelmista. Eri tahot ovat viitanneet siihen, että F1 ottaa turhia riskejä hyvinkin epävarman koronaviruspandemiatilanteen keskellä.

– Emme ota mitään riskejä. Olemme rakentaneet suunnitelmat niin, että testaus, matkustaminen, logistiset ratkaisut ja muut järjestelyt pystytään toteuttamaan turvallisissa olosuhteissa, sarja sanoi.

– Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa haluavat nähdä liveurheilua. Tällä on kuitenkin iso merkitys ihmisten henkiselle hyvinvoinnille.

F1:n mukaan kaikki eri tahot antoivat tukensa kauden aloitukselle, poikkeustilanteen keskellä.

Esimerkiksi yksikään kuski ei vastustanut ideaa.

– Kävimme toukokuussa palaverin F1:n, kansainvälisen autoliiton ja kuljettajien järjestön GPDA:n kanssa. Neuvottelun ilmapiiri oli hyvin positiivinen ja sen aikana kaikki eri tahot antoivat täyden tukensa suunnitelmien läpiviennille.

Mitä jos joku sairastuu?

F1 kertoi myös ohjeista, joilla se pyrkii taistelemaan koronavirusta vastaan. Näihin kuuluvat muun muassa testaus, suojavälit ja tarkasti suunniteltu matkustaminen. Ohjeistukset näkyvät myös kisa-alueella, jossa yhden tallin henkilökunta on kontaktissa vain oman tallin jäsenten kanssa.

Iso kysymys F1:n aloituksessa on se, että mitä tapahtuu, jos jollakin F1-varikolla työskentelevällä henkilöllä todetaan koronavirustartunta?

– F1 on oppinut paljon Australian jälkeen, sarjan verkkosivuilla sanotaan, viitaten maaliskuun puolen välin tapahtumiin.

Tuolloin yhdellä McLarenin työntekijällä todettiin koronavirustartunta. Nopeasti tämän jälkeen koko kisa päätettiin perua.

Mutta miten F1 meinaa toimia, jos kaikki meneekin pieleen?

Sarjan lähtökohta on se, että hyvin tehdyt valmistelut pientävät riskitekijöitä.

– Uudet menettelyt, kuten etukäteis- ja säännöllinen testaus, yksilöity matkustaminen ja sosiaalinen etäisyys johtavat siihen, että viruksen tarttuminen on epätodennäköisempää. F1 on varma, että nykysuunnitelmat hillitsevät riskejä. Sarjalla on olemassa suunnitelma mahdollisia tartuntatapauksia varten.

Positiivisen tapauksen kohdalla tartunnan saanut ja hänen lähellä olleet henkilöt pyritään erottamaan muista. F1 aikoo myös tehdä nopeita testauksia tämän jälkeen.

– Maailmantilanne on yhä häilyvä. F1 käy dialogia niin järjestäjien kuin eri viranomaisten kanssa. Jos kalenteria joudutaan muokkaamaan, F1:llä on olemassa varapaikkoja, jotka haluavat isännöidä kisoja. 

Katsojat?

F1:n mukaan kautta ei peruttu siksi, koska sillä olisi ollut vaikutuksia tuhansiin työpaikkoihin. 

– Meidän mielestämme on tärkeää, että tuemme ihmisten toimeentuloa. Kauden peruuttaminen aiheuttaisi valtavia paineita talleille. F1 haluaa varmistaa, että he pystyvät jatkamaan toimintaansa.

Kauden siirtyminen on johtanut siihen, että jotkut kisat on peruttu kokonaan. F1:n mukaan esimerkiksi Monacossa ajettavaa kisaa ei voida järjestää normaalin suunnitelman ulkopuolella, sillä itse kisa vaatii kaupungin sulkemista. 

F1:n Euroopan kisat on tarkoitus ajaa tyhjille katsomoille. 

– Toivomme, että fanit voivat saapua paikan päälle kisoihin jossain vaiheessa loppuvuoden aikana – mikäli maailmanlaajuinen tilanne sen sallii. F1 ei ota kuitenkaan riskejä. F1 noudattaa senhetkisiä ohjeistuksia ja määräyksiä, joita paikalliset viranomaiset ovat tehneet.

F1:n Euroopan kalenteri:

5.7.

Itävallan GP

12.7.

Steiermarkin GP (Itävalta)

19.7.

Unkarin GP

2.8.

Britannian GP

9.8.

F1 70 vuotta -GP (Britannia)

16.8.

Espanjan GP

30.8.

Belgian GP

6.9.

Italian GP

Lue myös:

    Uusimmat