F1

F1

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

F1-tallin ja päätukijan myrskyisä liitto päättyi – matkan varrelle mahtui 40 miljoonan uhkauksia ja käsittämättömiä kuittailuja

1:41

F1-talli Haas on tiedottanut lopettaneensa yhteistyön päätukijan Rich Energyn kanssa. Brittiläisen energiajuomayhtiön ja Haasin väliseen liittoon mahtui hyvin myrskyisiä vaiheita.

Haasin tiedotteessa mainitaan muun muassa Rich Energyn rakenneuudistusprosessi ja sen keskeneräisyys. Haasin mukaan niin talli kuin Rich Energy päätyivät siihen, että yhteistyön lopettaminen on paras ratkaisu molemmille osapuolille.

Haasin ja Rich Energyn yhteistaipaleen varrelle mahtui jos jonkinlaisia vaiheita. Kokosimme näitä yhteen:

Lokakuu, 2018:

Haas-talli tiedottaa, että se on tehnyt monivuotisen sponsorisopimuksen Rich Energyn kanssa. Samalla talli kertoo, että sen nimi muuttuu Rich Energy Haas F1 Teamiksi. 

Helmikuu, 2019:

Haas esittelee uuden autonsa. Samalla paljastuu, että tallin autojen väritys vaihtuu mustakullan yhdistelmäksi. Värit tulevat Rich Energyn brändin kautta. Aiemmin Haas käytti värityksessään mustaa, harmaata ja punaista.

Ensimmäinen värikäs tapaus nähdään Espanjan Barcelonan talvitestien yhteydessä. Rich Energy uhoaa sosiaalisen median puolella, että talli on nopeampi kuin Red Bull. Uhittelu tyrmätään välittömästi fanien puolelta.

Toukokuu, 2019:

Rich Energy ajautuu ensimmäisen kohun pariin, kun polkupyörävalmistaja Whyte Bikes vie sen oikeuteen logovarastuksen takia. Whyte Bikes voitti lopulta tapauksen. Tämä johti siihen, että Rich Energy ei voinut enää käyttää logossaan sarvipäistä symbolia.

Oikeudenpäätös vaikutti myös Haasin tallin autoon, josta poistettiin samainen symboli.

Heinäkuu, 2019:

Heinäkuun alussa alkaa tapahtua. Rich Energy ilmoittaa irtisanoneensa sopimuksen Haasin kanssa. Syyksi yhtiö ilmoittaa tallin huonon menestyksen.

– Rich Energy on tänään katkaissut sopimuksensa Haas-tallin kanssa huonon menestyksen takia. Tavoitteemme oli lyödä Red Bull, joten Williamsin taakse jäämistä Itävallassa on mahdotonta hyväksyä, tiedotteessa mainitaan.

Rich Energyn toimitusjohtajan William Storeyn mukaan purkaus oli peräisin ”vähemmistöosakkailta”.

Sekasoppa sen kuin jatkuu. Haasin osalta Ison-Britannian GP meni pahasti pieleen, kun tallin kuljettaja Romain Grosjean ja Kevin Magnussen osuivat yhteen jo avauskierroksella. Tämä johti molempien keskeytykseen.

Kisan yhteydessä Rich Energy julkaisee sosiaalisen median puolella kuvan, johon on piirretty Haasin värit maitoauton päälle. Itse auton puikossa on firman toimitusjohtaja Storey.

– Mahtava lähtö pojat, kuvan saatesanoissa murjaistiin.

Heinäkuu on kohujen täyttämää aikaa Rich Energyn ja Haasin liitossa. Britannian GP:n jälkeen Rich Energy julkaisee sosiaalisen median puolella kuvan kirjeestä, jonka Haasin väitetty lakifirma Ebury Partnership LLP lähetti heille. Yhtiön mukaan Rich Energy olisi rikkonut osapuolten välistä sopimusta. Tämä tietäisi 35 miljoonan punnan eli lähes 40 miljoonan euron laskua.

Eikä tässä vielä kaikki. Rich Energy tiedottaa vaihtavansa nimeä, minkä lisäksi pääosakas Storey luopuu osake-enemmistöstään.

Rich Energy ei kuitenkaan katoa minnekään Haasin autoista. Yhtiön logot ja värit ovat mukana kaikissa kesän F1-kisoissa.

Nyt taival kuitenkin päättyi. Seuraava mielenkiinto kohdistuu siihen, että millainen Haasin auton väritys on seuraavassa kisassa Singaporessa. Haas ei ole tiedottanut, että korvaako jokin firma Rich Energyn sen päätukijana.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja