F1-skandaali muhii! Lewis Hamiltonin MM-titteli halutaan riistää jättipaljastuksen seurauksena – "Oikeuden on tapahduttava"

Entinen Ferrari-kuski Felipe Massa aikoo tutkia mahdollisuutta muuttaa F1-kauden 2008 tuloksia jälkikäteen niin, että hän nousisi maailmanmestariksi McLarenilla tuolloin ajaneen Lewis Hamiltonin sijaan.

Massa perustaa aikomuksensa kauden 2008 Singaporen GP:n tapahtumiin ja sarjan tuolloisen johtajan Bernie Ecclestonen tuoreisiin paljastuksiin kohukisasta.

Singaporessa Renault-kuljettaja Nelson Piquet junior aiheutti kolaroinnillaan tahallisesti turva-autotilanteen, minkä seurauksena tallitoveri Fernando Alonso pystyi nousemaan kisavoittoon.

Suurin kärsijä tilanteessa oli Massa, kun Ferrari munasi kisaa johtaneen brasilialaisen varikkostopin kyseisen turva-autotilanteen aikana. Massa oli lopulta kisan 13:s, ja Hamilton kolmas. 

Brasilialainen Massa hävisi MM-tittelin Hamiltonille kitkerällä tavalla kauden päätöskisassa reilu kuukausi myöhemmin. Hamilton nousi Brasilian GP:n viimeisessä mutkassa ohituksella kuudenneksi ja pudotti kisavoittoa sekä mestaruutta jo maalissa juhlineen Massan pisteen erolla kakkoseksi.

Singaporen kohukisa osoittautui siis hyvin ratkaisevaksi. 

Yksityiskohdat Piquet'n toimista nousivat julkisuuteen seuraavana vuonna. Sen seurauksena Kansainvälinen autoliitto FIA rankaisi Renault'n johtohenkilöitä, muttei rukannut Singaporen osakilpailun tuloksia. FIA:n tutkimusten mukaan Alonso tai tiimihenkilökunta laajemmin eivät olleet tietoisia likaisesta suunnitelmasta.

Massa teki tiedusteluja valitusmahdollisuudesta jo syksyllä 2008. Hänen mukaansa Ferrarin asianajajat olivat tehneet selväksi, että sillä hetkellä, kun MM-pokaali jaetaan voittajalle, valitusikkuna sulkeutuu pysyvästi.

"Päätimme olla tekemättä mitään"

Ecclestonen viime kuussa F1 Insiderille antamat kommentit ovat kuitenkin sytyttäneet Massan valitushalut uudelleen. Ecclestonen mukaan hän ja FIA:n tuolloinen puheenjohtaja Max Mosley saivat tiedon Renault'n likaisesta tempusta jo kauden 2008 aikana.

– Päätimme olla tekemättä mitään. Halusimme suojella lajia ja pelastaa sen valtavalta skandaalilta, Ecclestone sanoo ja kertoo pyytäneensä Piquet'ta pysymään hiljaa ainakin MM-juhlallisuuksiin saakka.

– Hamilton sai palkintonsa ja kaikki oli hyvin.

Ecclestone kuitenkin tunnustaa, että heillä oli jo aiemmin "tarpeeksi tietoa tilanteen tutkimiseksi".

– Sääntöjen mukaan meidän olisi pitänyt mitätöidä Singaporen kisa, jolloin se ei olisi vaikuttanut MM-pisteisiin. Ja siinä tapauksessa Felipe Massasta olisi tullut maailmanmestari, ei Lewis Hamiltonista.

Massa kommentoi näitä Ecclestonen paljastuksia Motorsport.comille.

– 15 vuoden jälkeen kuulen, että sarjan entinen omistaja sai tietää tapauksesta vuonna 2008, yhdessä FIA:n puheenjohtajan kanssa, eivätkä he tehneet mitään, jotta F1:n maine ei tahriinnu.

– On erittäin surullista tietää, että kilpailun lopputulokset olisi pitänyt mitätöidä ja minun pitäisi olla mestari. Loppujen lopuksi minä hävisin tässä eniten. Joten tutkimme tätä tarkemmin ymmärtääksemme kaiken tämän, Massa kommentoi.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Massa hyväksyy sen, että mahdollisuus tulosten muuttamiseen on hyvin ohut, mutta hän haluaa saada täydellisen selvityksen siitä, mitä laki ja säännöt sanovat.

– Meillä täytyy olla käsitys siitä, mitä on mahdollista tehdä, Massa toteaa linjaten, että häntä motivoi tapauksessa rahan sijaan ainoastaan reilu peli. 

– Jos minua on rankaistu jostakin, mikä ei ollut minun vikani, ja tämä on seurausta ryöstöstä, varastetusta kisasta, oikeuden on tapahduttava.

Massa kertoo, ettei hän ole vielä ollut asian tiimoilta yhteydessä entiseen talliinsa Ferrariin. Hän ajoi tallissa vuodet 2006-2013 ja päätti F1-uransa Williamsilla syksyllä 2017.

Lue myös:

    Uusimmat