Felipe Massa haastaa F1:n oikeuteen – taustalla lajin todellinen skandaalisoppa

Entisen Ferrari-kuskin Felipe Massan asianajajat ovat haastaneet F1-sarjan ja kansainvälisen autoliiton FIA:n oikeuteen. Massa vaatii huomattavia vahingonkorvauksia ”salaliitosta”, joka eväsi häneltä vuoden 2008 maailmanmestaruuden.

Asiasta kertoo Reuters, joka on nähnyt muun muassa F1:n pääjohtajalle Stefano Domenicalille ja FIA:n presidentille Mohammed Ben Sulayemille lähetetyn kahdeksansivuisen haasteen.

Massan asianajajien mukaan nykyään 42-vuotias ex-F1-kuski on ”FIA:n ja F1:n ylimmän johdon salaliiton uhri”.

Haasteen mukaan Massa menetti kymmeniä miljoonia euroja ansiotuloja ja bonuksia toisen kuljettajan tahallisen kolarin seurauksena. Haasteessa viitataan vuoden 2008 Singaporen GP:hen, missä nähtiin yksi lajin historian isoimmista skandaaleista.

Renaultin kuljettaja Nelson Piquet jr. ajoi tuolloin tahallaan seinään varmistaen sen, että turva-auto tuli radalle hetkellä, mikä palveli hänen tallikaveriaan Fernando Alonsoa.

Massa johti kyseisellä hetkellä Singaporen GP:tä. Kun turva-auto tuli radalle, Massa suuntasi varikolle, missä hän koki katastrofin, kun bensaletku jäi roikkumaan hänen autoonsa varikkopysähdyksen jäljiltä.

Piquet myönsi vuonna 2009, että Renaultin pomot käskivät häntä kolaroimaan tahallaan. Tapauksen seurauksena tuolloiset Renault-pomot saivat elinikäisen porttikiellon F1-sarjaan. Joukossa mukana oli muun muassa ikoninen F1-vaikuttaja Flavio Briatore.

F1:n tuolloinen superpomo Bernie Ecclestone myönsi aiemmin tänä vuonna julkaistussa haastattelussa (F1-insder) olevansa pahoillaan Massan puolesta.

– Hän menetti mestaruuden huijauksen seurauksena. Lewis Hamilton oli onnekas, kun hän voitti ensimmäisen mestaruutensa, Ecclestone sanoi väitetysti.

Tuolloinen McLaren-kuski Hamilton ehti lopulta pisteen erolla Massan edelle. 

Ecclestone, 92, kiistää sanoneensa haastattelussa esille tulleita lainauksia.

– En muista, että olisin antanut ollenkaan tällaisia kommentteja, Ecclestone vastasi Reutersille.

Ecclestonen mukaan Massa tai hänen asianajajansa eivät ole lähestyneet häntä asian suhteen.

Haasteessa ilmoitetaan, että Massan pitäisi olla F1:n vuoden 2008 kuljettajien maailmanmestari.

– F1 ja FIA jättivät tietoisesti huomioimatta väärinkäytöksen, jolla häneltä vietiin titteli, kirjeessä todetaan.

Massan mukaan F1:n tuolloinen pomo Ecclestone ja FIA:n entinen presidentti Max Mosley tiesivät vuonna 2008, että Nelson Piquet jr:n kolari oli tahallinen, mutta "he eivät tehneet asialle mitään".

FIA:n tiedottajan mukaan lajin kattojärjestö on vastaanottanut haasteen.

– Emme aio kommentoida asiaa mitenkään tässä vaiheessa, tiedottaja ilmoitti.

F1 ei puolestaan vastannut Reutersin yhteydenottopyyntöön. F1:n nykyinen toimitusjohtaja Stefano Domenicali toimi aiemmin Ferrarin tallipäällikkönä, kun Massa ajoi Maranellon punaisten riveissä.

Lue myös:

    Uusimmat