F1:n rasismin vastaisesta eleestä tuli yksi iso sekasotku – nyt ääni muuttuu kellossa

F1:n alkukauden kisoissa on nähty varsin erinäköisiä kannantottoja rasismin vastaisen taistelun puolesta. Tuorein, Unkarin tapaus, herätti kovaa kritiikkiä jopa lajin sisältä.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Britannian GP suorana 31.7.-2.8.
Pe: 1. harjoitukset klo 12.55, 2. harjoitukset klo 16.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Britannian GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Formulakauden ensimmäisessä kilpailussa Itävallassa iso huomioarvo kohdistui siihen, miten F1-kuskit ottavat kantaa maailmalla paljon puhetta herättäneeseen aiheeseen, eli tummaihoisten ihmisten kokemaan poliisiväkivaltaan ja rasismiin.

Rasismin vastaisen taistelun keulakuvaksi on noussut Black Lives Matter -kampanja. Tähän liittyen muun muassa Euroopan isoissa jalkapallosarjoissa on tehty koordinoituja eleitä.

F1:ssä muun muassa Mercedeksen brittikuljettaja Lewis Hamilton on peräänkuuluttanut rasismin vastaisten eleiden perään.

Toisin kuin muun muassa Englannin Valioliigassa, F1:ssä rivit ovat rakoilleet. Jo heti ensimmäisessä kisassa Itävallassa osa kuljettajista ei halunnut polvistua eleen yhteydessä.

Unkarissa koko elettä ei meinattu nähdä ollenkaan televisiolähetyksessä.

– Se oli sekasotku, McLarenin brittikuski Lando Norris myönsi.

Tällä Norris viittasi muun muassa siihen, miten osa kuljettajista ei ehtinyt ollenkaan paikalle, kun ele tehtiin.

Lajin hallitseva maailmanmestari Hamilton väitti, että sekasotku johtui F1:stä ja kansainvälisestä autoliitosta FIA:sta. Hamiltonin mukaan F1:n johtotahot eivät ole osoittaneet tarpeeksi johtajuutta rasismin vastaisessa taistelussa.

– F1 teki ihan kelvollista työtä vielä ensimmäisessä kisassa. Ei niin hyvää, mitä joissakin muissa lajeissa on nähty, mutta se oli silti askel eteenpäin. Sen jälkeen tuntui siltä, että asia ikään kuin vain unohdettiin, Hamilton totesi Unkarin GP:n jälkeen.

Nyt F1 ja FIA reagoivat asiaan selkeytyksillä.

Ensi sunnuntain Britannian GP:n alla rasismin vastaisen taistelun tukieleelle on osoitettu selkeä piste ja se kuuluu kilpailun viralliseen proseduuriin. Tämän avulla F1 pyrkii varmistamaan muun muassa sen, että ele saadaan selkeästi mukaan kansainväliseen televisiolähetykseen, sekä sen, että kaikki kuljettajat ovat yhtenäisesti paikalla.

F1:n mukaan kuljettajat pitävät yllään rasismin vastaiseen taisteluun liittyviä paitoja. Kuljettajat saavat kuitenkin itse päättää, että haluavatko he polvistua eleen yhteydessä vaiko eivät.

Lue myös:

    Uusimmat