F1-konkari jo nolossa tilanteessa – McLaren-sensaatio Lando Norrisin menestyksen taustalla suomalaisten rallilegendojen opit?

Kolme palkintosijaa, jatkuvasti taistelussa kärkisijoista ja suorastaan nolostuttava ero kokeneeseen tallikaveriin Daniel Ricciardoon. Nuori Lando Norris tekee F1-sarjassa nyt kovaa jälkeä.

21-vuotias Norris roikkuu kahdeksan ajetun osakilpailun jälkeen kuljettajien MM-sarjan neljännellä sijalla Valtteri Bottaksen edellä. McLaren-kuljettaja on onnistunut maksimoimaan lähes jokaisen kisatuloksensa sarjan kolmanneksi parhaalla autolla.

– Uskomattoman hyviä suorituksia. Ehkä tuo edellinen Itävallan kilpailu antoi esimerkin siitä, miten tämä homma voi mennä McLarenilla, sanoo C Moren asiantuntija Ossi Oikarinen.

– Silloin, kun kahden kärkitallin (Red Bull ja Mercedes) molemmat kuljettajat tulevat maaliin, eivätkä tee virheitä, niin McLarenin maksimisuoritus on tuo viides. Lando on onnistunut korjaamaan sen upeasti.

Norrisin huippuotteet ovat jättäneet täksi kaudeksi McLarenille liittyneen konkarikuljettaja Daniel Ricciardon varsin huonoon valoon. Australialainen on ollut jatkuvissa vaikeuksissa pysyä nuoren tallikaverinsa kyydissä.

Videolla C Moren asiantuntijat Ossi Oikarinen ja Toni Vilander käyvät läpi syitä Ricciardon vaikeuksiin pysyä Norrisin vauhdissa. Myös Ricciardo, Norris ja tallipomo Zak Brown pääsevät ääneen.

The Race -sivustolle kirjoittava asiantuntija Mark Hughes näkee Norrisin lahjakkuuden varsin yksityiskohtaisissa asioissa.

– Niissä paikoissa, joissa McLaren oli vastahakoinen kääntymään tarpeeksi nopeasti mutkaan, hän käytti kaasua vahvistamaan käännöstä. Liian suuri (kaasun painallus) olisi johtanut kierrosajan pilalle menemiseen – tai auton spinnaamiseen, Hughes analysoi.

Kaasulla mutkaan – kuulostaa aivan perisuomalaiselta tavalta viedä ralliautoa.

– Muissa paikoissa, kierroksen alkuvaiheessa, hän otti isoja lohkareita Verstappenin erosta pois sillä, miten hyvin hän pystyi työntämään auton nokan aivan kanttarin huippukohtaan, mikä antoi hänelle paljon enemmän leveyttä vauhdin ylläpitämiseen, Hughes jatkoi.

Hughesin mukaan McLaren on pystynyt rakentamaan auton, jonka kanssa Norris pystyy ajamaan omalla tyylillään erittäin soljuvasti, kun taas Ricciardo on sen kanssa vaikeuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat