Kimi Räikkösen raivoamisen taustalta paljastui useita suomalaisen F1-konkarin rikkeitä

Kimi Räikkösen raju reaktio Alfa Romeon varoittaessa häntä ratarajojen rikkomisesta tuli hetkellä, jolloin suomalaiskuski vieraili Itävallan F1-radan viivojen väärällä puolella useasti lyhyen ajan sisään.

Räikköseltä kuultiin kovasanainen vastaus Itävallan GP:n tv-lähetyksessä, kun Alfa Romeon varikkomuuri huomautti häntä viivojen ylityksestä.

– Okei Kimi, ole varovainen. Rataviiva mutkassa kymmenen, kisainsinööri tiedotti.

– Miksi v***ssa kerrotte tästä asiasta nyt? Miksi v***u ette kertoneet siinä vaiheessa, kun olin ylittänyt ne? Mistä minä tiedän, kun ette kerro mitään, Räikkönen puhisi takaisin.

Pääkuvan videolla Kimi Räikkösen raivoaminen tallilleen. 

F1-kisan data paljastaa, ettei kyse suinkaan ollut yksittäisestä virheestä. Räikkönen oli käynyt ensimmäisen kerran mutkan 10 ulkopuolella puolta tuntia aiemmin, mutta radioviestin hetkellä hän ylitti samassa mutkassa viivan kahdella kierroksella peräkkäin ja kertaalleen myös mutkassa 9, jota Red Bull Ringillä valvottiin samalla tapaa.

F1-tiimit saavat automaattisen varoitusviestin, kun kuljettajalta poistetaan kierrosaika ratarajojen ylittämisen takia. Näin moni ylitys olisi ollut itse asiassa jo syy rangaista Räikköstä.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n kisaohjeissa mainitaan, että kolmannesta ylityksestä kuljettajalle näytetään mustaa ja valkoista lippua varoituksen merkiksi. Tämän jälkeen seuraava rike siirretään tuomariston tutkintaan. Tämä muutos tuli pöytäkirjoihin tällä kaudella.

Sääntöä ei kuitenkaan tulkita aivan näin ehdottomasti. Tuomaristo ottaa huomioon tilanteet, joissa kuljettaja ajautuu ulos radalta esimerkiksi kamppaillessaan toista kuskia vastaan. Virheet tapahtuivat kierroksilla 57 ja 58, kun Räikkösellä oli edelle Fernando Alonsoon matkaa viisi ja taakse Sebastian Vetteliin neljä sekuntia.

Räikköselle annettiin tilanteesta varoitus, mutta häntä ei kuitenkaan rangaistu näistä rikkeistä. Viesti kuultiin televisiolähetyksessä vasta kymmenen kierrosta myöhemmin, joten on epäselvää, oliko se annettu heti virheiden tapahduttua vai vasta myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat