Mainos

EY-tuomioistuin: Nuuskaa ei saa myydä Ahvenanmaalla

Tuomioistuimen mukaan Suomi rikkoo EU-direktiiviä, koska se ei ole saanut aikaan koko maan koskevaa nuuskakieltoa.

EY-tuomioistuimen mukaan nuuskan myynti Ahvenanmaalla ja maakuntaan rekisteröidyillä laivoilla on laitonta. Manner-Suomessa myyntikielto on voimassa.

EU:n komissio vei Suomen oikeuteen, koska nuuskakieltoa ei pantu toimeen koko maassa. Vastineessaan Suomi muistutti, että EU-lakien mukainen myyntikielto on voimassa valtaosassa maata, mutta Ahvenanmaan osalta asia kuuluu maakunnan oman lainsäädäntövallan piiriin.

Ahvenanmaan maakuntahallitus puolestaan kiisti komission tulkinnan nuuskadirektiivistä.

EY-tuomioistuin totesi tänään julkistamassaan päätöksessä, että Suomi on rikkonut direktiiviä, koska se ei ole saanut aikaan koko maan kattavaa nuuskakieltoa.

Kielto voi tuoda ulosliputuksia

Maakuntaneuvos Roger Nordlund sanoo olevansa hyvin huolestunut siitä, että ahvenanmaalaiset laivat ulosliputetaan Ruotsiin, joka sai EU:lta poikkeusluvan nuuskakieltoon.

Nordlund katsoo, että kulttuuriset tekijät tulisi ottaa enemmän huomioon.

- Minun on vaikea ymmärtää, että tuomioistuin ei halunnut hyväksyä sitä että me kuulumme ruotsalaiseen kulttuurialueeseen, jossa nuuskalla on pitkät perinteet.

Eckerö Linen toimitusjohtaja Björn Blomqvist sanoo, että päätös on varustamolle ongelma.

- Mehän ansaitsemme rahaa nuuskaa myymällä, ja lyhyellä tähtäyksellä joudumme kärsimään taloudellisia menetyksiä. Pidemmällä tähtäyksellä on olemassa riski, että yhä useammat matkustajat valitsevat Ruotsiin rekisteröidyn aluksen.

Varustamon laivoista m/s Eckerö ja m/s Roslagen on rekisteröity Ahvenanmaalle kuten myös Viking Linen alukset Amorella, Isabella, Gabriella, Mariella ja Rosella.

Suunnitelmia ulosliputtamisesta ei Blomqvistin eikä Viking Linen lakimiehen Jan Hansesin mukaan ole. Hanses muistuttaa, että ruotsalaisen lipun tekeminen houkuttelevammaksi kuitenkin aina lisää ongelmia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.