Mainos

Extremelentäjä: Baumgartner varasti ideani

Bulgarialainen kuumailmapalloseikkailija Ivan Trifonov syyttää ennätyshyppääjä Felix Baumgartneria ideavarkaudesta.

Trifonov, 67, suunnitteli laskuvarjohyppyä stratosfääristä jo vuonna 2002 - tuolloin asiasta uutisoi itävaltalainen Kurier-sanomalehti.

Hanke kuitenkin kariutui sponsorirahan puutteeseen; sitä ei herunut edes Red Bullilta, jota Trifonov kertoo lähestyneensä kolmeen eri otteeseen.

Vuonna 2005 Trifonov otti yhteyttä suoraan Felix Baumgartneriin, koska tiesi tämän olevan Red Bullin perustajan Dietrich Mateschitzin "lempilapsi".

– Felix oli innoissaan kuin pikkulapsi ja kopioi tekemäni laskelmat ja yhteystiedot. Ehtona oli, että hän ottaisi minut tiimiinsä.

Sen koommin ei Baumgartnerista kuulunut enää mitään, Trifonov sanoo nyt Kurierin haastattelussa.

Trifonov on ansioitunut kuumailmapallolentäjä. Hän on nelinkertainen Guinnessin ennätysmies ylitettyään kuumailmapallolla muun muassa Välimeren, etelänavan ja pohjoisnavan.

Omassa suunnitelmassaan hän oli aikonut nousta 50 kilometrin korkeuteen 300 metriä korkealla kuumailmapallolla.

– Haluaisin haastaa hänet oikeuteen, mutta minulla ei ole kirjallista todistetta eikä taloudellisia mahdollisuuksia Red Bullia vastaan ajaa asiaa. Voin siis vain seurata sivusta, kun Felix myy minun projektiani omanaan, Trifonov sanoo.

Red Bull on kommentoinut Trifonovin syytöstä sanomalla, että idea stratosfääristä tehtävästä laskuvarjohypystä on yli 50 vuotta vanha.

– Trifonovin esitys ei hänen [Baumgartnerin] mielestä ollut vakuuttava eikä sitä sen vuoksi lähdetty viemään eteenpäin, yhtiö sanoo Kurierille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.