Ex-mekaanikko nimeää Kimi Räikkösen yhdeksi turhauttavimmista työkavereista – liika hauskanpito kostautui: "Kimi ei ole tehnyt niin"

McLarenin entinen F1-mekaanikko Marc Priestley teki pitkään töitä Kimi Räikkösen rinnalla ja pääsi nauttimaan sekä suurista voitoista että pitkistä voitonjuhlista. Priestleyn mukaan Räikkönen on kuitenkin yksi turhauttavimmista kuljettajista, joiden kanssaan hän on koskaan työskennellyt.

Asia käy ilmi Priestleyn Youtube-kanavan tuoreella videolla, jossa hän vastaa seuraajiensa kysymyksiin. Eräässä kysymyksessä ex-mekaanikkoa pyydetään nimeämään juuri turhauttavimmat kuljettajat.

Priestley mainitsee kaksi nimeä.

– Olen miettinyt tätä. Mieleen tulee kaksi. Ensimmäinen on Fernando Alonso. Tämä on ehkä ilmeistä. Hän oli todella hyvä, lahjakas kuljettaja, mutta hänen politikoiva puolensa oli niin turhauttava. Mielestäni – ja minulla on kokemusta tästä – se rajoitti hänen suorituksiaan kuljettajana. Hänen persoonansa poliittinen puoli on estänyt häntä nousemasta moninkertaiseksi maailmanmestariksi, Priestley sanoo.

Priestley näki läheltä muun muassa Alonson toimet vuonna 2007 F1-maailmaa kuohuttaneeseen vakoiluskandaaliin liittyen. Petyttyään saamaansa kohteluun Alonso esitti uhkavaatimuksen tallipäällikkö Ron Dennisille: mikäli talli ei tarjoaisi hänelle selkeää ykköskuskin asemaa, hän paljastaisi FIAlle viestittelyn, jonka oli käynyt pääsuunnittelija Mike Coughlanin kanssa. Coughlan oli jo saanut potkut tallista sen jälkeen, kun oli paljastunut, että hän oli vastaanottanut Ferrarin Nigel Stepneyltä salaiseksi luokiteltua Ferrari-tietoa. Stepney taas oli saanut potkut Ferrarilta.

Alonson – yhdessä managerinsa, Renault-pomo Flavio Briatoren kanssa – uskotaan vuotaneen FIAlle raskauttavaa todistusaineistoa, joka johti McLarenille langetettuun 100 miljoonan dollarin sakkoon ja tallin hylkäämiseen kauden 2007 valmistajien MM-sarjasta.

– Mielestäni hän oli yhtä hyvä kuin Lewis Hamilton, ja katsokaa, mitä Hamilton on saavuttanut. Fernando olisi voinut tehdä jotain vastaavaa, mutta hän on polttanut niin monet sillat. Kukaan ei halua häntä.

Toinen Priestleyn mainitsema kuljettaja on Räikkönen.

– Sanon tämän leveä hymy huulillani, koska rakastan Kimiä ja rakastin hänen kanssaan työskentelyä. Kimi oli ehkä nopein kuljettaja, jonka kanssa olen koskaan työskennellyt. Puhun noin vuodesta 2005. Turhauttava osa oli se, että hän ei ollut koskaan kokonaisvaltainen kuljettaja. Jos miettii Lewisiä, joka on maksimoinut jokaisen osa-alueen omastaan ja tallin suorituskyvystä, hän puskee edelleen itseään äärimmilleen ollakseen paras mahdollinen. Kimi ei ole tehnyt niin.

– Kimi oli uskomattoman lahjakas ja käytti valtaosan siitä lahjakkuudesta hyväkseen. Todennäköisesti hän olisi voinut saavuttaa niin paljon nyt nähtyä enemmänkin, mikäli hänellä olisi intohimoa, halua ja tahtoa puskea itseään kovemmin. Siihen aikaan hän nautti liikaa elämästä. Tosin häntä on vaikea moittia siitä, koska hänellä oli hauskaa – niin kuin meillä kaikilla. Mutta oli turhauttavaa, koska hänet olisi voitu nähdä ehkä yhtenä F1-historian parhaista kuljettajista, jos hän olisi tavoitellut samaa tasoa kuin Lewisin kaltaiset kuljettajat.

Priestley on muistellut moneen otteeseen lämmöllä työskentelyään Räikkösen kanssa. Priestleyn mukaan ryhmä, joka työskenteli Räikkösen auton kimpussa – myös Räikkönen itse – muodosti todella tiiviin yksikön.

Ryhmä osasi ottaa ilon irti kaikesta menestyksestä. Esimerkiksi kun Räikkönen nousi vuoden 2005 Japanin GP:ssä voittoon 17. lähtöruudusta, Priestley muistaa heidän juhlineen kolme päivää putkeen.

Priestley työskenteli McLarenilla kaikkiaan yhdeksän vuoden ajan, 2000–2009. Hän aloitti testiryhmän kakkosmekaanikkona, mutta siirtyi jo 2001 kisatiimin kakkosmekaanikoksi. Kaudelle 2007 tuli ylennys kisatiimin ykkösmekaanikoksi, ja 2008 Priestley toimi tallin johtavana mekaanikkona kaudella, joka päättyi Hamiltonin mestaruusjuhliin.

Kaudella 2009 Priestley halusi lopettaa jatkuvan matkustamisen ja olla enemmän perheensä ja ystäviensä luona. Hän työskenteli vielä vuoden ajan tallin päämajassa Wokingissa.

Lue myös:

    Uusimmat