”Kimi oli Ronin poika – ja aivan hallitsemattomissa” – Räikkösen ex-tallitoveri Juan Pablo Montoya avautuu McLaren-ajoista

Kimi Räikkösen tallikaverina kaksi vuotta McLarenilla ajanut Juan Pablo Montoya tiesi menestystiimiin tullessaan, ettei kohtelu tule välttämättä olemaan tallipomo Ron Dennisin silmissä tasa-arvoista suomalaisen kultapojan kanssa.

McLaren näki Montoyassa suurta potentiaalia, kun hän solmi tallin kanssa sopimuksen jo puolitoista vuotta etukäteen. Williamsilla hyvää työtä tehnyt kolumbialainen sai kuitenkin osoittaa osaamisensa jo kolme vuotta tiimin autoa ajaneen Räikkösen kanssa.

Vuonna 2005 McLaren palasi jälleen mestaruustaisteluun. Montoyan alku oli kuitenkin vaikea Räikkösen juhliessa voittoja Barcelonassa, Monacossa ja Kanadassa. Kaksikon henkilökohtaiset välit eivät kuitenkaan Montoyan mukaan kärsineet.

– Se oli ihan okei. Hän on vain hiljainen. Ja hän oli Ronin poika, Montoya heittää F1:n Beyond the Grid -podcastissa.

– Tunsitko sen? kysyy toimittaja Tom Clarkson.

– Kyllä, jonkun verran. Mutta se on, mitä on. Ja osasin odottaa sitä, Montoya vastaa.

Kimi Räikkönen vai Ralf Schumacher?

Montoya ylistää keskustelussa myös Williams-aikojen tallikaveriaan Ralf Schumacheria, joka oli kaksinkertaisen Indy-mestarin mukaan luontaisesti erittäin nopea. Uran kahdessa tallikaverissa oli paljon eroja. Ja myös omat heikkoutensa.

– Minusta Kimi ajoi kisat paremmin. Kimin kisavauhti oli todella hyvää. Molemmat olivat todella nopeita, Montoya vertailee.

– Ralfin kohdalla ongelma oli siinä, että jos pystyit hänen parhaana päivänään olemaan edes tuhannesosan nopeampi, olit jo lyönyt hänet. Hän alkoi heti epäillä kaikkea tekemäänsä.

– Kimi biletti niin paljon siihen aikaan ja oli niin hallitsemattomissa, hän lisää.

Tarkemmin Montoya ei kuitenkaan lähde ruotimaan Räikkösen juhlimista. Paitsi, ettei hän ollut ikinä kutsuvieraiden joukossa.

– En tiedä, kysy häneltä. Olen pessyt käteni siitä, Montoya nauraa.

Olisi lyönyt Räikkösen McLarenilla 2007?

Montoyan taival McLarenilla jäi lopulta kahden kauden mittaiseksi. Toisena vuonna paluu Yhdysvaltoihin alkoi tuntua houkuttelevalta, ja lopulta Ron Dennis kyllästyi katsomaan tyytymätöntä kuljettajaansa.

– Meillä oli siellä paljon ongelmia, Montoya muistaa.

– Ron ja hänen perheensä olivat minulle tosi mukavia. Kaikki McLarenilla olivat minulle mahtavia. Tapaan yhä kavereita täällä, ja on hyvä nähdä heitä. Se vain oli vaikeaa. Sisäistä draamaa oli paljon.

Myös Räikkönen lähti muihin maisemiin kauden 2006 vaikeuksien jälkeen. Auto oli kuitenkin Montoyan mukaan koko ajan parempi. Siitä puuttui vain moottoritehot, mikä korjaantui seuraavana vuonna Fernando Alonson ja Lewis Hamiltonin tullessa sisään.

– Jätin McLarenin pahaan aikaan. Jos olisin jäänyt vielä yhdeksi vuodeksi, olisin todennäköisesti maailmanmestari. Jossitteluita tai muttia ei kuitenkaan lasketa, hän myöntää.

– En vain halunnut jatkaa McLarenilla. Tiesin, että he tulevat olemaan hyviä, mutten halunnut olla osa sitä siihen aikaan, Montoya perustelee.

Räikkönen nousi kauden 2007 lopussa Ferrarilla maailmanmestariksi ohi tulokaskuljettaja Hamiltonin.

Lue myös:

    Uusimmat