Mainos

Ex-poliisijohtaja: Valmiudet terrori-iskujen torjuntaan huonot – "Ei ole varaa leikata yhtään"

2:41

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on huolissaan poliisin määrärahojen mahdollisista leikkauksista ensi viikon budjettiriihessä. Paateron mukaan poliisi joutuisi tällöin luopumaan tärkeästä ennaltaehkäisevästä työstä. Hän kutsuu sitä "erittäin vaaralliseksi tieksi"

MTV Uutiset kertoi aiemmin tänään, että keskusrikospoliisilla on tutkinnassaan uusia terrorismiin liittyviä rikoksia. Kymmenen uutisissa vieraillut Paatero kommentoi tietoja muistuttamalla, että Suomen poliisilla on erittäin hyvät valmiudet priorisoida tehtäviään tarvittaessa.

– Kun Keskusrikospoliisin tehtävänä on terrorismirikostorjunta, kyllä silloin on erittäin hyvä kyky aloittaa tällaisia tutkimuksia.

Paatero korostaa kuitenkin, että terroristijärjestö Isis ja siihen kytköksissä olevat tahot ovat ennen kaikkea maailmanlaajuinen uhka, eivät niinkään Suomen turvallisuuden pääasiallinen ongelma.

– Suomen uhkakuvissa suuressa nousussa ovat turvapaikka- ja pakolaistilanne, kyberuhat ja järjestäytynyt rikollisuus. Korostaisin kokonaiskuvaa, ettei liikaa keskityttäisi pelkästään terrorismikysymykseen, Paatero linjaa.

Poliisin resursseista pulaa

Entinen poliisiylijohtaja myöntää kuitenkin, että poliisilla on tällä hetkellä kohtuullisen huonot valmiudet ennakoida mahdollisia iskuja.

– Valmiudet ovat huonot sekä resurssillisista syistä että myös lainsäädännöllistä syistä. Ja molempiin pitäisi vakavasti suhtautua.

Paatero toivookin, että päättäjät peruisivat poliisiakin uhkaavat leikkaukset, joita puidaan hallituksen budjettiriihessä ensi viikon tiistaina. 

– Toivon todella, että valtiovalta ymmärtää tilanteen, ja että leikkauksista luovutaan kokonaan poliisin osalta. Me olemme poliisissa erittäin huonossa tilanteessa Suomessa tällä hetkellä. Ei ole varaa leikata yhtään, Paatero toteaa.

Poliisi kuitenkin sopeutuu, jos leikkauksia ulee, Paatero vakuuttaa.

– Poliisi tietenkin sopeutuu, koska eihän tässä ole poliisista kyse, vaan yhteiskunnan turvallisuudesta.

Ennaltaehkäisevä työ kärsisi

Mahdollisista leikkauksista Paateroa huolestuttaa erityisesti se, että ne kohdistuisivat vääjäämättä ennakoivaan rikoksentorjuntaan ja muihin poliisin ei-kiireellisiin tehtäviin.

– Valitettavasti poliisissa joudutaan luopumaan ehkä tärkeimmästä kysymyksestä eli ennaltaehkäisevästä työstä, jonka pitäisi olla kaiken A ja O. Mutta myös pienistä rikostutkinnoista, kiirettömistä hälytyksistä, liikennevalvonnasta – joka puolelta. Ja se on vaarallinen tie.

Paatero kertoo, että jos määrärähoja leikataan, keskittää poliisi jatkossa panoksia tehtäviin, joita se ei voi lykätä tuonnemmas.

– Kyllä niitä lisättäisiin nimenomaan varautumisessa todella vakavin kysymyksiin. Puhutaan vakavasta rikostorjunnasta, kiirellisistä hälytyksistä ja vastaavista. Mutta toivon todella, että nyt ymmärretään, että uhkakuvat ovat muuttuneet aivan oleellisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.