Mainos

Kansalaiset huolissaan poliisien määrän vähentämisestä – "Pahaltahan tämä näyttää"

1:57

Vain noin kaksi viidestä suomalaisesta uskoo, että poliisi pystyy nykyisillä resursseilla turvaamaan kansalaisten arkea.

Reilusti yli puolet kansalaisista pitääkin poliisien määrän vähentämistä ja määrärahojen pienentämistä vakavana uhkana Suomen turvallisuudelle.

Reilusti yli puolet eli 58 prosenttia suomalaisista pitää poliisien määrän vähentämistä ja määrärahojen pienentämistä vakavana uhkana Suomen turvallisuudelle, selviää Suomen Poliisijärjestöjen Liiton Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Poliisijärjestössä uhka niukkenevista resursseista on nähty jo pitkään.

– Väki vähenee kaiken aikaa ja nimenomaa valvontatehtävistä. Ne vähät resurssit mitä on, pyritään keskittämään siihen, että hälytystehtävät saadaan hoidettua kohtuullisen säällisessä ajassa. Yhtälailla rikostorjunnasta väki on vähentynyt, Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen sanoo.

Siinä missä poliisin instituutiona luotetaan edelleen vahvasti, on luottamus poliisin kykyyn hoitaa kaikki tehtävät nykyisillä resursseilla jo huolestuttavan alhaalla. Vain kaksi viidesosaa kansasta luottaa kykyyn turvata arki eri puolilla Suomea.

– Pahaltahan tämä nyt näyttää, kun tapahtumia on niin paljon maailmalla. Ristiriitaisia tunteita se kyllä luo. Itse kaipaan sitä entisajan katupoliisia, Anne Rantsi sanoo.

– Ajan päivittäin 150 kilometriä työmatkoja eikä poliisia paljon tiellä kylläkään näy, Pekka Turpeinen puolestaan kommentoi poliisin näkyvyyttä

Lisää resursseja?

Poliisijärjestössä vaaditaankin poliisien määrän vakiinnuttamista ja pitkäjänteistä sitoutumista turvallisuuteen.

– Ei tässä voida mennä niin, että hallitus kerrallaan päätetään. Tähän täytyy löytyä tämmöinen parlamentaarinen yhteisymmärrys, ohi ja yli hallitus-oppositio -rajojen.  Tämä on meidän yhteinen, kaikkien suomalaisten asia, Suhonen sanoo.

Poliisiasioista vastaava sisäministeri Paula Risikko (Kok.) on samoilla linjoilla ja aikoo esittää lisärahoitusta hallituksen kehysriihessä. Myös hallituksen puolivälitarkastelussa turvallisuus on yksi painopistealueista.

– Kyllä erityistä huomiota pitää tähän nyt kiinnittää ja päätöksiä saada aikaiseksi. Paljon on tapahtunut esimerkiksi siitä, kun tämä hallitus aloitti. Tämä koko meidän turvallisuusympäristö on muuttunut ja kyllä me tarvitsemme lisää resursseja.

– Koen, että samalla puolella tässä ollaan. Meidän on näitä korjauksia kehyksiin saatava. Ja kyllä nämä viimeaikaiset tapahtumatkin ovat herättäneet, että meillä todella tarvitaan monia muitakin toimia, Risikko jatkaa.

Tällä hetkellä Suomessa on noin 7100-7200 poliisia. Poliisijärjestön tavoite on 7500.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja