Poliisia uhkaavat leikkaukset vaikuttavat "aivan kaikkeen", uusi erikoisryhmä ollaan lopettamassa saman tien – tilanne pahin poliisiylijohtajan 39 vuoden uran aikana

9:47
Katso videolta, mitä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo poliisia uhkaavista leikkauksista ja nuorten lisääntyneestä väkivallasta Suomessa.

Poliisin määrärahat ovat yksi valtion talousarvioesityksen kipukohdista. Poliisihallituksen mukaan poliisin ensi vuoden budjetti uhkaa jäädä 35–40 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, jos syyskuun budjettiriihessä ei korjata tilannetta.

Poliisin sisällä esityksen pelätään johtavan poliisien määrän vähentämiseen. MTV:n Uutisextrassa vierailleen poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan 35-40 miljoonan euron leikkaus määrärahoissa näkyy kaikessa poliisitoiminnassa.

– Meidän täytyy vähentää arviomme mukaan noin 450–500 ihmistä poliisihallinnosta. Sen lisäksi leikkaukset näkyvät hälytysvalmiuden heikkenemisenä, rikostutkintojen kasvamisena, tutkinta-aikojen pitenemisenä, rikosten selvittämisprosenttien huononemisena, poliisin näkymisen vähentymisenä ja lupapalveluiden ruuhkautumisena. Eli lyhyesti sanottuna se näkyy aivan kaikessa poliisitoiminnassa.

Kentällä ollaan huolissaan

Poliisihallinnossa on laskettu, että jos poliisista vähennetään 450–500 ihmistyövuotta, saadaan noin 25 miljoonaa euroa säästöjä aikaiseksi. Sen lisäksi pitäisi vielä vähentää 10–15 miljoonaa euroa.

– Se on kaivettava hankkeista, tietoteknisistä kuluista ja toimitiloista. Kaikki nämä vaikuttavat myös poliisin toimintakykyyn.

Kentällä toimivat poliisit ovat ilmaisseet viime aikoina voimakkaan huolensa siitä, että esimerkiksi nuorten rikosten ennalta ehkäisyyn ei riitä aikaa eikä resursseja. Moni on sanonut, että työ on tulipalojen sammuttelua. Poliisiylijohtajan mukaan kentältä tuleva viesti on totta.

– Meidän pitäisi pystyä satsaamaan enemmän ennalta estävään työhön. Ennalta estetty rikos tai järjestyshäiriö on yhteiskunnalle paljon halvempi kuin kalliisti tutkittu rikos. Valitettavasti ensi vuotta koskevat budjetääriset päätökset näyttävät ainakin tässä kohtaa todella huonoilta, Kolehmainen valittelee.

"Pahempi tilanne kuin koskaan ennen"

Poliisin määrärahojen vähyydestä on totuttu kuulemaan valitusta ennenkin. Poliisiylijohtajan mukaan aiempina vuosina poliisille on annettu lisäbudjetteja ja pistemäisiä rahoituksia tiettyihin, nimettyihin kohteisiin. 

– Niiden avulla olemme selvinneet vuodesta toiseen. Mutta nyt meidän taloutemme on niin pohjalla, että vaikka olen ollut yli 39 vuotta poliisihallinnossa, en ole koskaan kohdannut näin pahaa tilannetta.

Poliisin kohdistuvat määrärahojen leikkaukset uhkaavat esimerkiksi uuden valtakunnallisen ihmiskaupan torjuntaan erikoistuneen ryhmän toimintaa. Ryhmä saatetaan joutua lakkauttamaan jo alkuunsa.

– Ryhmälle annettiin rahoitus vuodeksi. Nyt rahoitusta ei näytä olevan tulossa tämän vuoden jälkeen, joten ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa ryhmä. Jostain on säästettävä, Kolehmainen toteaa.

Kaikille kansalaisille poliisin määrärahojen leikkaukset eivät välttämättä näy, mutta poliisiylijohtajan mukaan on mahdollista, että säästöpaineet uhkaavat myös tavallisen kansalaisen turvallisuutta.

– Kansalaisten suuntaan se näkyy ainakin poliisipalveluiden heikkenemisenä, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja