Mainos

Ex-ministeri: Bush suunnitteli Irak-hyökkäystä jo ennen terrori-iskuja

USA:n ex-valtiovarainministeri väittää, että presidentti George W. Bush aloitti sotatoimien sunnittelun Irakia vastaan jo ennen vuoden 2001 terrori-iskuja.

George W. Bush

Yhdysvalloissa entinen valtiovarainministeri Paul O'Neill väittää, että presidentti George W. Bush alkoi suunnitella hyökkäystä Irakiin pian virkaanastumisensa jälkeen - ennen vuoden 2001 terrori-iskuja.

Bushin ennen Irakin sotaa erottama O'Neill sanoo, ettei missään vaiheessa nähnyt päteviä todisteita Saddamin joukkotuhoaseista.

Joulukuussa 2002 Yhdysvaltain talousnäkymät olivat heikot - energiajätti Enronin konkurssi horjutti luottamusta liike-elämään. Presidentti George W. Bush erotti valtiovaraiministeri Paul O'Neillin.

Nyt O'Neill on tullut esiin. Hän on pääasiallisena lähteenä Uskollisuuden hinta -nimisessä kirjassa Bushista. Hän on myös esiintynyt tv-haastattelussa.

O'Neillin mukaan hyökkäys Irakiin oli Bushin hallinnon asialistalla lähes alusta alkaen eli jo ennen terrori-iskuja ja Afganistanin sotaa.

O'Neill istui Bushin kansallisessa turvallisuusneuvostossa 23 kuukautta. Hän sanoo, ettei nähnyt vakuuttavia todisteita Irakin joukkotuhoaseista. Ylipäätään O'Neillin luonnehdinnat Bushista eivät järin kunnioittavia ole, mikä viittaisi myös henkilökohtaiseen kostoretkeen.

- Ministeri olisi halunnut lähteä arvokkaammalla tavalla. Uskon, että hänen kirjansa kumpuaa katkeruudesta, sanooValkoisen talon ex-neuvonantaja Larry Lindsey.

Valkoinen talo ei ole myöntänyt eikä kieltänyt O'Neillin väitteitä. Valkoisen taon mukaan Saddam Hussein yksinkertaisesti oli uhka ennen terrori-iskuja ja niiden jälkeen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.