Mainos

Evira: Resurssit eivät riitä tarkkaan rehuvalvontaan

Maatalouskemian yksikön johtaja Kaija Varimo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran valvontaosastolta vakuuttaa, että Evira on toiminut Rehuraision salmonellalöydösten suhteen normaalien käytäntöjen mukaan.

Maaseudun Tulevaisuus kertoo, että Rehuraision tehtaalla on pesinyt salmonellakanta jo vuosia. Lehden haastattelema maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö Matti Aho ihmettelee, miksi toiminta on saanut jatkua, vaikka Evirallakin on ollut tieto asiasta.

- Yleisperiaate on, että saamme tiedot tehtaiden ympäristönäytteistä. Lähes kaikilla tehtailla löytyy näytteistä joskus salmonellaa ja niistä kerrotaan Eviralle. On ihan normaalia, että tämän jälkeen tehtaat puhdistetaan ja toimintaa jatketaan tavalliseen tapaan, Varimo sanoo.

Varimon mukaan Rehuraision kohdalla ongelma oli se, että rakenteista johtuen salmonellaa pääsi rehuntuotantoprosessin sisälle.

Varimo toteaa, että Eviran resurssit eivät riitä kovin tarkkaan valvontaan.

- Esimerkiksi Raision tehtaalla käymme vain kerran vuodessa, edellinen kerta oli huhtikuussa 2008. Yhden käynnin yhteydessä ei voida perinpohjin tarkastaa kaikkea. Valitettavasti hygieniatason ylläpitäminen jää paljon yrityksen omavalvonnan vastuulle, Varimo pahoittelee.

Varimon mukaan on vaikea asettaa rajaa sille, milloin positiivisia näytteitä tulee yksittäiseltä tehtaalta hälyttävän paljon.

- Se riippuu siitä, kuinka paljon ja millaisista paikoista näytteitä otetaan. Jos näytteenotto on hyvin tarkkaa ja tiheää, niin löydöksiä tehdään enemmän.

MMM:n Ahon mukaan Rehuraisio on syyllistynyt selkeisiin virheisiin. Eviran Varimokin myöntää, että jonkinlaista herpaantumista Rehuraisiossa lienee tapahtunut.

- Heillä ei koskaan ole ollut salmonellaa, niinpä hälytyskellot eivät soineet prosessin valvonnan osalta, Varimo arvelee.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.