Mainos

Evira: Elimäen tilalla tuskin epidemian riskiä

Elimäen tilalla lampaasta löydetystä scrapie-taudista ei uskota leviävän epidemiaa.

Elintarvikevirasto Eviran mukaan elimäkeläisellä tilalla todettu lampaiden scrapie-tauti on luonteeltaan epätyypillinen. Se ei ole samalla tavalla toisiin lampaisiin tarttuva tauti kuin niin sanottu klassinen scrapie.

Eläintautien toimintakokonaisuuden johtaja Taina Aaltonen Evirasta ei näy ilmitulleessa tapauksessa epidemian riskiä.

- Yleensä tällainen scrapie-muoto esiintyy katraassa vain yhdellä eläimellä. Taudin syntymekanismia ei tiedetä. Tavallisesti toimitaan niin, että sairas eläin poistetaan ja tila asetetaan seurantaan.

Aaltonen muistuttaa myös, ettei lampaiden scrapie tartu ihmisiin. Taudilla ei siinä mielessä ole tekemistä nautojen BSE-taudin eli "hullun lehmän taudin" kanssa.

Evira sai varmistuksen elimäkeläistilan scrapie-tartunnasta viime perjantaina. Seuraavaksi on tarkoitus keskustella tilanomistajien kanssa siitä, mitä lammaskatraalle tehdään. Tiettyjen kriteerien perusteella voidaan loput katraasta jopa säilyttää hengissä.

Evira selvittää nyt, mistä tauti on voinut tulla tilalle ja onko se mahdollisesti levinnyt eteenpäin.

Scrapie on hermostoon vaikuttava tauti, joka etenee hitaasti. Sen itämisaika on vähintään kaksi vuotta. Tauti ilmenee eläimissä liikehäiriöinä, vapinana, kutinana ja imemisreflekseinä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.