Mainos

EVA: Kuntien taloudenpito ontuu

Elinkeinoelämän valtuuskunta on huolissaan kuntien taloudesta. Osa kunnista on saanut tilapäisiin ongelmiin tarkoitettua avustusta lähes 15 vuotta.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n tuore raportti patistaa kuntia tarkempaan taloudenpitoon.

EVA:n mukaan kunnat ja kaupungit ajautuvat lähivuosina rahoituskriisiin, jos ne eivät kehitä osaamistaan ja keskitä resurssejaan. Raportti suosittelee julkisten palvelujen tuottamista yksityisesti ja kuntien keskittymistä omien ydintehtäviensä järjestämiseen.

EVA:n mielestä kuntien pitäisi kehittyä erityisesti palvelujen ostajina.

Harkinta-apua saa usein pitkään

Lähes parikymmentä vuotta käytössä ollut kuntien harkinnnanvarainen avustus menee vuodesta toiseen samoille kunnille, vaikka tuki on tarkoitettu tilapäisiin talousvaikeuksiin.

Tänä vuonna tukea sai peräti 99 kuntaa, joista osalle ei edes Kuntaliitto suositellut rahaa. Hakijoita oli yli 200 ja jaettavaa 48 miljoonaa euroa. Tuen perusteet ovat heikko talous, velkataakka ja korkea verotus, mutta kuntien hakupapereista löytyy persoonallisiakin rahanreikiä.

Kaikissa tapauksissa rahansaannissa ei ole kyse väliaikaisista vaikeuksista, myöntää sisäasiainministeriön ylitarkastaja Ville Salonen.

- Kieltämättä muutamien kuntien kohdalla avustuksesta on muodostunut rakenteita korjaava. Eli valtionosuusjärjestelmä ja kuntien omat verotulot eivät ole riittäviä.

Kaikkiaan lähes parikymmentä kuntaa on saanut tilapäisiin talousongelmiin tarkoitettua rahaa yli 10 kertaa. Moni kunta kertoo hakemuksissaan myyneensä hengenpitimeksi metsää tai kyläkouluja. Esimerkiksi Karstula anoi armoa hävittyään kalliin oikeusjutun. Haapavesi vetosi MRS-bakteerin aiheuttamiin kustannuksiin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 23.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.