Mainos

Europarlamenttiehdokkaita 207

Europarlamenttiin on pyrkimässä Suomesta kaikkiaan 207 ehdokasta. Helsingin vaalipiirin keskuslautakunta sai määräaikaan eli kello 16:een mennessä tänään ehdotukset ehdokaslistaksi 14 puolueelta ja yhdeltä valitsijayhdistykseltä.

Kunkin puolueen ehdokkaat ovat mukana jokaisella neljällä vaalialueella. Yksinkertaistettuna tämä siis tarkoittaa, että kaikki ehdokkaat ovat valtakunnallisella listalla. Mitään yllättäviä listoja ei enää tullut esiin. Ehdokaslistojen yhdistelmät laaditaan ensi viikon perjantaina.

Kymmenen puoluetta on lähdössä täydellä listalla eli 16 ehdokkaalla. Eduskuntapuolueista vajailla listoilla mukana ovat vain vaaliliiton muodostaneet perussuomalaiset ja kristillinen liitto.

Perussuomalaisilla on neljä ja kristillisillä 12 ehdokasta. Eduskunnan ulkopuolisista puolueista täydellä listalla mukana ovat liberaalit, vapaan Suomen liitto ja luonnonlain puolue. Suomen eläkeläisten puolue tarjoaa 15:tä ehdokasta, Vaihtoehto EU:lle -kansalaisliike 10:tä ehdokasta ja eläkeläiset kansan asialla -puolue kuutta ehdokasta.

Naisten ja miesten tasa-arvo ei ole täysin toteutunut ehdokasluetteloissa. Ehdokkaista selvä enemmistö, 128, on miessukupuolta. Naisia on ehdokkaina 79. Suurimmat puolueet ovat kuitenkin sukupuolten kohdalla varsin tasa-arvoisia. SDP:llä on listalla kummankin sukupuolen edustajia yhtä monta. Vasemmistoliitolla naisia on 16 ehdokkaasta yhdeksän. Keskustalla, kokoomuksella ja vihreillä miehiä on yhdeksän. Muilla puolueilla selvä enemmistö ehdokkaista on miehiä.

Suomesta valitaan Euroopan parlamenttiin kaikkiaan 16 edustajaa. Yksinkertainenkin vaalimatematiikka kertoo, että pienillä ryhmillä ei ole juuri mahdollisuuksia saada ehdokastaan läpi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.