Mainos

Eurooppalaismiehillä huima kasvupyrähdys - myös suomalaiset venähtivät

Eurooppalaiset miehet venähtivät peräti 11 senttiä vuosien 1870 ja 1980 välillä, kertoo tuore brittitutkimus.

Kun vielä vuonna 1870 eurooppalainen keskivertomies oli 167-senttinen, niin 110 vuotta myöhemmin hänen päälakensa ulottui 178 senttiin.

Tutkimusta johtaneen Essexin yliopiston professorin Timothy Hattonin mukaan geeniperimä selittää yksilöiden välisiä eroja, mutta ei maanosan laajuista trendiä.

Kaiken kaikkiaan tutkimus selittää huomattavaa pituuskasvua muuttuneilla elinolosuhteilla: hygienian, terveydenhuollon ja ruokavalion kohenemisella. Yllättävää tutkimustuloksissa oli se, että pituuskasvussa otettiin hyppäyksiä kummankin maailmansodan sekä 1930-luvun alun talouskriisin aikana.

Tämä saattaa selittyä esimerkiksi perhekokojen pienenemisellä sotien aikana. On myös mahdollista, että ruuan säännöstely oli omiaan parantamaan monien ihmisten ruokavaliota, varsinkin kun ruuan hankkivat kotirintamalla naiset.

Sen sijaan lääketieteen kehittyminen ei kasvua tutkijoiden mukaan selitä, sillä lääketiede ja kansalliset terveysohjelmat ottivat harppauksia vasta sotien jälkeisinä vuosina.

Tutkimuksen aikarajan loppupäässä, vuonna 1980, Euroopan pisimmät miehet olivat Hollannissa. He olivat keskimäärin 183-senttisiä.

Suomalaismiehet olivat tuohon aikaan keskimäärin 178-senttisiä edellään hollantilaisten ohella ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset.

Vuodesta 1980 suomalaismiesten keskimitta on noussut yhden sentin. Tilastokeskuksen mukaan suomalaismies oli vuonna 2011 keskimäärin 179-senttinen.

Suomalaisnainen puolestaan oli vuonna 2011 keskimäärin 165 senttiä pitkä.

Eurooppalaisten miesten pituuskasvua luodannut tukimus julkaistiin tiedelehti Oxford Economic Papersissä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.