Eurooppalaislääkäri uhmaa viranomaisia ja postittaa Yhdysvaltoihin aborttipillereitä – naiset vetoavat lääkärin puolesta: "Olen koditon ja yritän päästä pois kadulta"

Alabamaan uusi aborttilaki –"Abortti tehdään lähes mahdottomaksi, kunnia kuuluu Trumpille" 1:55
Video: Alabamaan uusi aborttilaki

Eurooppalainen lääkäri on saanut Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta määräyksen lopettaa aborttipillereiden lähettäminen yhdysvaltalaisnaisille. Lääkäri kuitenkin uhmaa kieltoa, kirjoittaa CNN.

– On erittäin tärkeää, että jatkan pillereiden lähettämistä. Ne ovat ainoa turvallinen vaihtoehto raskaudenkeskeytykseen yhteiskunnan haavoittuvaisimmille ihmisryhmille. Lääkärinä minulla on velvollisuus tarjota lääkehoitoa sitä tarvitseville, Rebecca Gomperts sanoo.

Gomperts on tarjonnut Aid Access -järjestönsä kautta etäkonsultaatiota naisille, jotka ovat enintään yhdeksännellä viikolla raskaana. 

Konsultaation perusteella eurooppalainen lääkäri Gomperts on määrännyt pillereitä osalle naisista ja lääkkeet on postitettu Yhdysvaltoihin. 

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto vaatii kirjeessään, ettei Gomperts enää päästäisi luvattomia lääkkeitä Yhdysvaltain markkinoille. Viraston mukaan Yhdysvaltojen ulkopuolelta tulevat lääkkeet, joita se ei ole hyväksynyt, ovat käyttäjilleen riski. Gompertsin mukaan puolestaan viraston väite perustuu politiikkaan, ei tutkimukseen.

Jatkotoimenpiteet vielä epäselviä

Gompertsin yhdysvaltalaisasianajajan, niin ikään lääkärin Richard Hearnin mukaan virasto ylittää toimivaltansa ja kohdistaa huomionsa yhteen lääkärin ja lääkkeeseen monien yhdysvaltalaisnaisten terveyden kustannuksella. Hänen vastineessaan virastolle on mukana 145 naisen kertomukset omista kokemuksistaan.

– Se oli raiskaus. Olen koditon ja yritän päästä pois kadulta. Minulla ei ole varaa takaiskuihin. En pysty enkä halua synnyttää lasta. Haluan, että tämä on ohi mahdollisimman pian, joten olkaa kilttejä ja auttakaa minua, yksi naisista pyytää.

Eräs toinen nainen puolestaan kertoo kuuluvansa uskonnolliseen yhteisöön, ja raskaus saattaisi kääntää hänen perheensä häntä vastaan. Hän ehti jo saada aborttipillerit.

– Lapsen isä otti kondomin pois kesken seksin ilman lupaani. En olisi millään pystynyt menemään paikalliselle klinikalle.

Kolmas nainen mainitsee terveysongelmansa:

– Minulla on sydänvaivoja, ja raskaus myös palautti vakavan masennukseni. Halusin vain kuolla, mutta te pelastitte minut.

Aborttia vastustavat tuomitsevat

Abortin vastaiset ryhmittymät ovat tuominneet Gompertsin toimet. Osan mielestä Gomperts tavoittelee vain tuottoa ja asettaa avustamansa naiset vaaraan.

Yhdysvaltalaisen asiantuntijajärjestön sekä Gompertsin ja Hearnin mukaan aborttipillerit ovat kuitenkin auttaneet monia ja lääkkeiden määrääminen etänä on todettu turvalliseksi.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto ei ole kommentoinut, mitä se aikoo seuraavaksi tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat