Mainos

Eurooppalaisen sääsatelliitin laukaisu siirtyy taas

Sääsatelliittien tietoja voidaan käyttää myös muun muassa ilmakehän, ilmastonmuutoksen ja ilmanlaadun tutkimuksessa.

Sääsatelliitti MetOpin laukaisu siirtyi jälleen. Euroopan ensimmäisen napa-alueita kiertävän sääsatelliitin laukaisua yritetään seuraavan kerran huomenna. Muu mahdollinen päivä on nykyvarustuksessa vielä torstai, kertoo tutkimusprofessori Jarkko Koskinen Ilmatieteen laitoksesta.

Laukaisu keskeytettiin Koskisen saamien tietojen mukaan vain sekunti ennen määräaikaa, kun järjestelmä ei ollut vastannut kaiken olevan kunnossa 10 sekuntia ennen starttia.

MetOpin laukaisua jouduttiin siirtämään aiemmin heinäkuussa Sojuz-kantoraketin tukiasemassa ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi. MetOp laukaistaan Kazakstanista Baikonurin avaruuskeskuksesta.

Kun Maan napoja kiertävä satelliitti pääsee radalleen, sen on tarkoitus uudistaa tapaa havainnoida säätä, ilmastoa ja ympäristöä. Kolmen satelliitin mukana olevat instrumentit tuottavat tietoa muun muassa ilmakemiasta ja tekevät mahdolliseksi jatkaa ja kehittää napa-alueiden otsoniaukon seurantaa.

MetOp-satelliitin ovat kehittäneet yhteistyössä EUMETSAT ja Euroopan avaruusjärjestö ESA. MetOpissa on kaikkiaan 11 instrumenttia, joita ovat tuottaneet EUMETSATin ja ESAn lisäksi Ranskan avaruusjärjestö CNES ja USA:n kansallinen meri- ja ilmakehähallinto NOAA. Ilmatieteen laitos on Suomen edustaja EUMETSATissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.