Eurooppaan tehokkaampi ohjuspuolustusjärjestelmä?

Pohjois-Korean ohjuskokeet vauhdittavat Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmän kehittämistä

Iranin ja Pohjois-Korean tilanne vauhdittavat suunnitelmia Euroopan laajuisen ohjuspuolustusjärjestelmän kehittämiseksi. Vaikka suoranaista uhkaa ei olekaan, esimerkiksi Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer haluaa, että jäsenmaat miettisivät vakavasti ohjuspuolustusjärjestelmän kehittämistä.

- Teknologialtaan se on hyvin monimutkainen. Se rakentuu ensinnäkin tutkajärjestelmästä, kiinteistä ja liikkuvista tutkista avaruuteen sijoitetuista DSP-satelliiteista ja vielä torjuntaohjuksista, majuri Juha Mäkelä maanpuolustuskorkeakoululta kertoo.

Kyse on vanhasta puolustusjärjestelmästä, jonka kehittäminen on noussut uudelleen tapetille Iranin ja Pohjois-Korean tilanteiden vuoksi. Washington käy parhaillaan keskusteluja ainakin Puolan, Tsekin ja Britannian kanssa siitä, miten maat voisivat olla mukana Yhdysvaltojen vetämässä hankkeessa. Myös Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer on sanonut, että Eurooppa tarvitsee tehokkaamman ohjuspuolustuksen.

Pohjois-Korean edellispäivänä tekemä pitkänmatkan ohjuskokeilu epäonnistui. Ohjuspuolustusjärjestelmän kehittäminen onkin osoitus siitä, miten paljon edellä Yhdysvallat on niitä maita, joita se kutsuu roistovaltioiksi.

- Globaalista turvallisuustilanteesta se kertoo ennen kaikkea sen, että Yhdysvalloilla on edelleenkin ambitiona pystyä globaaliin suojaamiseen maailmanlaajuisesti. Ja se kertoo myös siitä, että Yhdysvallat on ainoa maa tällä hetkellä joka kykenee tällaista järjestelmää kehittämään, Mäkelä kertoo

(MTV3)

(Seitsemän Uutiset 07.07.2006)

Lue myös:

    Uusimmat