Mainos

Eurooppa myöntänyt vahingossa patentin ihmiskloonaukselle

Euroopan patenttivirasto on myöntänyt vahingossa patentin tutkimusmenetelmälle, joka saattaa mahdollistaa ihmisen kloonaamisen.

Munchenissä toimiva Euroopan patenttivirasto myönsi joulukuussa Edinburghin yliopistolle patentin menetelmään, jolla muunnellaan solua ja alkioita. Patenttihakemuksessa viitataan erityisesti eläinsoluihin, mutta se kattaa myös ihmisen solujen muuntelun mahdollisuuden. -Patentin myöntäminen oli virhe, sillä se voidaan tulkita ihmiskloonauksen kannustamiseksi. Hakemuksessa ei ole mainintaa siitä, ettei menetelmää ei sovellettaisi ihmiseen, sanoi Euroopan patenttiviraston tiedottaja Rainer Osterwadter.

Osterwadterin mukaan virasto ei voi perua päätöstään välittömästi, vaan sen täytyy odottaa, että jokin ulkopuolinen taho alkaa virallisesti vastustaa myönnettyä patenttia. Silloin asia käsiteltäisiin uudelleen ja kokonaisuudessaan arviointiprosessi voisi viedä vuosia.

Julkisuuteen asian nosti viraston lapsusta kritisoiva ympäristöjärjestö Greenpeace. Järjestö aikoo tehdä päätöksestä virallisen valituksen patenttivirastolle. -Elävät organismit ja niiden osaset eivät ole keksintöjä. Vain keksintöjen pitäisi olla patentoitavissa, mutta patenttiviranomaisille ei pitäisi antaa valtaa päättää ihmiskloonauksesta, sanoi Stefan Flothmann Greenpeacesta.

Patenttia haki Edinburghin yliopiston tutkija Austin Smith sekä australialaisen biotekniikkayhtiö Stem Cell Sciencesin tutkija Peter Mountford. Sekä tutkijat että virallinen patentinhaltija Edinburghin yliopisto ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.