Mainos

Euroopan unioni sopuun Irak-kannasta

EU:n kannanoton mukaan sota on viimeinen keino Irakin aseistariisuntaa koskevan kriisin ratkaisemiseksi. Asetarkastuksia halutaan jatkaa, mutta Irakilta vaaditaan pikaista yhteistyötä.

Euroopan unioni pääsi myöhään eilen illalla sopuun yhteisestä Irak-kannasta. EU:n mukaan sotatoimet Irakissa ovat vasta viimeinen keino kriisin ratkaisemiseksi. Irak kuitenkin kantaa viime kädessä vastuun seurauksista, EU linjaa.

Unioni kannattaa YK:n asetarkastusten jatkamista. Niitä ei katsota voitavan jatkaa kuitenkaan loputtomiin, jos Irak ei suostu täyteen yhteistyöhön asetarkastajien kanssa.

- Sota ei ole väistämätön. Voimaa pitäisi käyttää ainoastaan viimeisenä keinona, loppupäätelmissä todetaan.

EU korostaa sotilaallisen painostuksen olevan välttämätöntä Irakin taivuttamiseksi yhteistyöhön.

- Vain Irakin hallinto kantaa yksin vastuun kaikista seurauksista, jos se on yhä piittaamaton kansainvälisen yhteisön tahdosta eikä käytä tilaisuutta hyväkseen, EU linjaa.

EU vaatii myös, Irakin on annettava lisä- ja erityistieto asioista, jotka ovat nousseet esille asetarkastajien raporteissa. EU painottaa odotetusti YK:n keskeistä roolia ratkaisussa ja antaa jälleen täyden tukensa turvallisuusneuvostolle. Unionin tavoite on edelleen Irakin riisuminen joukkotuhoaseista päätöslauselman 1441 mukaisesti.

- Haluamme saavuttaa tämän rauhanomaisesti. Sitä Euroopan kansalaiset haluavat, tekstissä todetaan.

EU korostaa lisäksi, että ratkaisu on tärkeä koko maailmalle seuraavina vuosikymmeninä. Unionin mukaan Irakin kriisin ohella myös Lähi-idän rauhanprosessi olisi saatava uudestaan liikkeelle.

Halonen: Sopu osoitus yhtenäisyydestä

Tasavallan presidentti Tarja Halonen katsoi, että nopeasti löytynyt sopu osoittaa eurooppalaisten maiden yhtenäisyyttä.

- Tämä on voimakas osoitus Irakille siitä, että Eurooppa on yksimielisesti näiden vaatimusten takana, Halonen sanoi kokouksen jälkeen.

Halonen myöntää yhteisen kannan olleen kompromissi, jonka olisi voinut kirjoittaa monella tavalla. Esimerkiksi Saksa vaati poistettavaksi tekstikohdan, jonka mukaan "aika on kulumassa nopeasti loppuun".

Halonen pitää erityisen tärkeänä onnistumista asian laajemman merkityksen takia.

- Saddam Hussein ei ole suinkaan ainoa globaali turvallisuuden riski. Hyvin tiedämme, että on olemassa Pohjois-Korea ja muita maita, Halonen sanoi.

Prodi: Oikea päätös oikeaan aikaan

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi ylistää yksimielisyyttä Irakin kysymyksessä. Prodin mukaan saavutettu ratkaisu oli "oikea päätös oikeaan aikaan".

- Tämä päätös osoittaa, että Eurooppa on yhtenäinen ja sen ääntä täytyy kuunnella, Prodi totesi eilisessä tiedotustilaisuudessa.

Prodin mukaan viikonlopun mielenosoitukset osoittivat, että eurooppalaiset haluavat rauhaa. EU:n saavuttama päätös vastaa Prodin mielestä tähän vaatimukseen.

Prodi totesi, että tuore sopimus mahdollistaa työn rauhanomaisen tulevaisuuden hyväksi. Prodin mukaan Irakin kriisissä ei ole kysymys "sivilisaatioiden yhteentörmäyksestä", vaan taistelusta terroria vastaan, joka on kaikkien maiden yhteinen vihollinen.

(MTV3-STT-Reuters)

(Aamu-uutiset 18.02.2003)

(Huomenta Suomi 18.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.