Mainos

Euroopan maissa pidätettiin terroristiverkoston jäseniä

Kymmeniä ihmisiä on pidätetty eri puolilla Eurooppaa epäiltynä yhteyksistä turkkilaiseen äärivasemmistolaiseen terroristiryhmään. Myös Tanskassa on pidätetty terroristiepäiltyjä.

Tanskassa puolestaan on otettu kiinni yksi marokolainen epäiltynä lehtitietojen mukaan terrori-iskun valmistelusta. Samassa yhteydessä pidätetyt ruotsalaiset on tiettävästi vapautettu.

Poliisit iskivät turkkilaisterroristien kimppuun aamyöllä yhtä aikaa monessa eri maassa. Kohteena oli turkkilainen, äärivasemmistolainen järjestö. DHKP-C -niminen ryhmä on tehnyt Turkissa pommi-iskuja, joissa ainakin kaksi ihmistä on saanut surmansa.

Italiassa poliisi uskoo ottaneensa kiinni järjestön johtoa. Kaikkiaan pidätettiin 41 ihmistä. Heistä 25 Turkissa ja loput Italiassa, Belgiassa ja Saksassa. Hollannissa saaliiksi jäi poliisin mukaan arvokasta tietoa.

DHKP-C vastustaa Yhdysvaltoja, Natoa ja Turkin hallitusta. Sillä ei tiedetä olevan yhteyksiä ääri-islamilaisiin terroristiryhmiin.

Poliisin yhteistyö alkaa toimia

Viidessä maassa yhtä aikaa toteutettu operaatio on esimerkki yhä paremmin sujuvasta kansainvälisestä yhteistyöstä.

- Kansainvälistä yhteistyötä tehdään tänä päivänä hyvin paljon ja kansainvälinen yhteistyö on myös hyvin tehokasta myös EU:n alueella, ylitarkastaja Martin Westerlund Suojelupoliisista kertoo.

Toinen esimerkki yhteistyöstä tulee Tanskasta. Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan Tanskan poliisi toimi viime yönä Ruotsin poliisin antaman vihjeen perusteella.

Yksi pidätetyistä on marokkolainen, jota lehtitietojen mukaan epäiltäisiin terrori-iskun valmistelusta Tanskassa. Samassa yhteydessä pidätettiin myös useita ruotsalaisia, mutta heidät on tiettävästi päästetty vapaaksi.

Ruotsin viranomaiset ovat olleet hyvin vaitonaisia. Ruotsin suojelupoliisi kertoo kuitenkin, että ruotsalaisia ei epäillä terroritekojen suunnittelusta Ruotsista. Myöskään Suomessa ei nähdä välitöntä vaaraa.

- Kyllä Suomi on edelleen turvallinen maa ja mitään välitöntä terrorismin uhkaa ei Suomessa ole. On joitakin henkilöitä, joiden toimia me seuraamme tehostetusti, mutta mitään välitöntä terrorismiuhkaa ei ole, Westerlund uskoo.

Suojelupoliisi ei kerro, ovatko seurattavat suomalaisia vai ulkomaalaisia tai miksi heitä seurataan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 01.04.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.