Mainos

Euroopan keskuspankki nosti korkoja

Euroopan keskuspankki on päättänyt nostaa keskeisiä ohjauskorkojaan 0,25 prosenttia. Keskuspankki haluaa hillitä päätöksellä euroalueen inflaatiopaineita.

Pankki julkaisi päätöksestään tällä kertaa ainoastaan lyhyen tiedotteen, jossa se mainitsi kolme perustelua. EKP:n mukaan se haluaa hillitä öljyn hinnannoususta seuranneita kuluttajahintojen nousupaineita. Lisäksi euron heikentynyt arvo suhteessa Yhdysvaltain dollariin ja euroalueen kasvussa oleva talous saivat EKP:n päätymään koronnostoon. Euron kurssin heikentyminen nostaa tuontihintoja ja sitä kautta kiihdyttää inflaatiota. EKP edellyttää, että kuluttajahintojen nousuvauhti pysyy alle kahdessa prosentissa. Viimeaikaiset inflaatioluvut ovat kuitenkin kielineet, että euroalueen maissa raja alkaa lähestyä. Pankki on myös huolissaan palkankorotuspaineista, joita kiihtyvä talouskasvu ruokkii. EKP:n näkemys on, että euroalueen talous on paremmalla tolalla kuin kertaakaan 90-luvulla. Tästä on osoituksena myös liikkeellä olevan rahamäärän kasvu, joka on ylittänyt pankin alun perin asettaman 4,5 prosentin viitearvon.

EKP ennakoi Yhdysvaltain koronnostoa

Euroopan keskuspankin korkopäätös oli lievä yllätys rahamarkkinoille. Euriborkorot nousivat jo alkuviikosta jonkin verran, mutta kovinkaan moni analyytikko ei uskonut, että keskuspankki nostaa korkoa. Tähän suuntaan EKP on kuitenkin viime viikkoina vihjaillut. Eräiden ekonomistien mukaan EKP ennakoi jo nyt Yhdysvaltain korkopäätöksiä, sillä Yhdysvaltain keskuspankin Fedin odotetaan ensi viikon kokouksessaan jälleen nostavan korkoa. EKP:n perusrahoitusoperaatioiden korko eli repo-korko nousee 3,5 prosenttiin aiemmasta 3,25 prosentista. Maksuvalmiusluoton korko nousee 4,5 prosenttiin, kun se aiemmin oli 4,25 prosenttia. Talletuskorko on vastedes 2,5 prosenttia, kun se tähän saakka oli 2,25 prosenttia. Korkoja käytetään keskuspankin ja liikepankkien välisessä rahaliikenteessä. Edellisen kerran EKP korotti korkoja helmikuun alussa, silloinkin prosenttiyksikön neljänneksen.

Vanhalan mielestä koronnosto liian pieni


Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala pitää Euroopan keskuspankin koronnostoa liian pienenä. Vanhalan mukaan päätös on myönteinen mutta talouskasvu on Suomessa niin vauhdikasta, että suurempikin korotus olisi ollut tervetullut. Vanhala uskoo, että koronnosto saattaa näkyä nopeasti mm. asuntolainojen koroissa. Hänen mukaansa kaikki on kiinni pankeista mutta hän toivoo, että lainoja hinnoiteltaisiin ylöspäin talouskasvun myötä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.