Mainos

Euroopan helteille ei näy loppua

Helle piinaa yhä Eurooppaa. Lämpöennätyksiä on mitattu niin Ranskassa kuin Britanniassakin. Myös metsäpalot riehuvat yhä Espanjassa ja Portugalissa.

Keski-Eurooppaa koettelevat helteet eivät helpottaneet vielä tänäänkään, kun Ranskan ja Britannian sateet jäivät vain kuuroiksi.

Britanniassa mitattiin myös uusi lämpötilaennätys, kun Etelä-Britanniassa Gravesendissä sunnuntaina mittari kohosi 38,1 asteeseen.

Oman lämpötilaennätyksensä sai myös Pariisi, kun maanantain vastaisen yön lämpötila nousi 25,5 asteeseen. Lukema on korkein sitten vuoden 1873, jolloin yölämpötilojen tilastointi Ranskassa aloitettiin.

Helteet uhka myös ydinvoimaloille?

Ennätyshelteiden kerrottiin tänään aiheuttavan vakavia ongelmia myös Ranskan ydinvoimaloille, jotka uhkaavat ylikuumentua jäähdytysvesiongelmien vuoksi.

Maan ydinvoimalat käyttävät jäähdytyksessään jokivettä, jonka on viilennyttävä entiselleen ennen sen laskemista jokeen ekologisten haittavaikutusten estämiseksi. Nyt ydinvoimaloiden on joko anottava poikkeuslupaa kuumemman jäähdytysveden laskemiseksi tai alennettava voimaloiden sähköntuotantoa, mikä voi johtaa sähkökatkoksiin, maan viranomaiset kertoivat.

Ranskan teollisuusministeri Nicole Fontaine kuvaili tilannetta maanantaina "erittäin vakavaksi".

Myös Saksassa ydinvoimalat joutunevat turvautumaan samanlaisiin toimenpiteisiin, kun taas Italiassa pyritään estämään uusien sähkökatkoksien syntyminen.

Ranskan kuolleisuusluvut nousussa

Kuolleisuus Ranskassa on noussut noin 20 prosenttia tavallisesta tasostaan viime viikkoina, arvioi maan suurimman hautausurakointiliikkeen johtaja Michel Minard tänään. -Erityisen paljon kuolleisuusluvut ovat nousseet suur-Pariisin alueella, missä ruumisarkkujen kysyntä on kasvanut yli 50 prosenttia, Minard arvioi.

Eilen Ranskan sairaaloiden ensiapulääkäreiden liiton puheenjohtaja Patrick Pelloux arveli vähintään 50 ihmisen kuolleen helteen vuoksi. Hänen kollegansa kuitenkin pitää lukua "todellisuuden vähättelynä". -Ensiapupoliklinikoille hakeutuneiden ihmisten määrä on kasvanut viikossa 100 prosenttia, ja ruumishuoneet ovat täynnä, Patrick Tessier ensiapulääkäreiden liitosta sanoi.

Säätietojen mukaan lämpötilan odotettiin Pariisissa nousevan jälleen yli 35 asteen maanantaina. Liki 40 asteen hellettä on tällöin jatkunut jo kahdeksan päivää.

Metsäpalot edelleen Etelä-Euroopan riesana

Kaksi suurta metsäpaloa ovat edelleen levinneet Espanjassa ja Portugalissa.

Etelä-Portugalissa lähellä Algarvea riehuva metsäpalo on palomiesten mukaan riistäytynyt hallinnasta, ja sen tieltä on evakuoitu useita kyliä.

Koillis-Espanjassa luonnonsuojelualuetta tuhonnut palo saatiin iltapäivällä hallintaan, ja sen tieltä evakuoidut ihmiset saattoivat palata koteihinsa. 1 300 hehtaaria metsää tuhonnut palo on suurin Kataloniassa tänä vuonna syttynyt. Viranomaiset epäilevät sitä tahallaan sytytetyksi.

Kroatiaa, Italiaa, Ranskaa, Espanjaa ja Portugalia riivanneet metsä- ja pensaspalot ovat tuhonneet yli 250 000 hehtaaria maata viime viikkoina. Palot ovat runnelleet erityisen pahasti Portugalia, jonka metsäpinta-alasta yli 200 000 hehtaarin arvellaan palaneen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.