Euroopan avaruusjärjestö etsii astronautteja, kuka vain voi hakea – entinen astronauttikokelas kertoo: "Suomesta löytyy hyvin vahvoja kandidaatteja"

Euroopan avaruusjärjestö etsii uusia astronautteja – vieraanamme Suomen 1. astronauttikokelas kautta aikain 9:07

Euroopan avaruusjärjestö ESA hakee astronautteja ensimmäistä kertaa 11 vuoteen. Suomi on ollut ESAn täysjäsen vuodesta 1995 lähtien, joten hakuun voivat osallistua myös suomalaiset. Astronauttien hakuaika alkaa maaliskuun lopussa ja kestää kaksi kuukautta.

Suomalainen Henrikki Hakala osallistui astronauttien valintaprosessiin Yhdysvalloissa seitsemän vuotta sitten. MTV Uutiset Livessä vieraillut Henrikki Hakala oli tuolloin, vain 22-vuotiaana, Suomen ensimmäinen astronauttikokelas.

– Edelleen piristää päivää tuo astronauttikokelas-titteli, Hakala nauraa.

Hakala osallistui kansainväliseen avaruuskilpailuun, joka pidettiin Floridan Orlandossa sijaitsevassa Space Kennedy Centerissä. Osallistujia oli 106 yhteensä 60 eri maasta. Astronauttikokelaat kilpailivat 22 avaruuslipusta.

Katso videolta Hakalan huikeita kokemuksia, muun muassa G-voimien testaamista, Space Kennedy Centerista. Videolta selviää myös, millainen on ESA:n kohta aukeavan astronauttihaun monimutkainen valintaprosessi.

Mitä astronautilta vaaditaan?

Hakala kertoo aina olleensa kiinnostunut kaikkeen lentämiseen liittyvästä.

– Kukapa ei olisi pienenä halunnut astronautiksi?

Mutta minkälaisia ominaisuuksia astronauttikokelaalta vaaditaan?

– Pitää olla hyvässä balanssista. Fyysiset ja psyykkiset, tällaiset mentaaliset, ominaisuudet tulevat esille siinä vaiheessa kun olet oikeasti avaruudessa vaikka puoli vuotta. Se ei ole normipäivä niin sanotusti.

– Vaaditaan myös pitkää koulutusta esimerkiksi tieteen aloilta tai vaikka lentämisestä ja tasapainoinen kaveri, jopa pystyy ennen kaikkea tekemään ryhmätyötä ja toimimaan tiimissä.

Monenlaisia testejä eri alueilta

ESAn keväällä alkavassa astronauttihaussa on hakuajan jälkeen 6-vaiheinen valintaprosessi, jossa hakijoiden henkistä ja fyysistä kestävyyttä koetellaan eri tavoin. Myös Hakalan hakuprosessi vuonna 2013 oli monivaiheinen.

– Sieltä löytyi psykologisia testejä, fyysisiä testejä, taitokokeita ja haastatteluja.

Hakalalla lähtökohdat olivat hyvät.

– Olen aina ollut hyvässä fyysisessä kunnossa ja minulla oli kokemusta myös psykologisista testeistä armeijauralta lento-RUK:sta.

Kennedy Space Centerissä vastassa oli yli 100 kilpailijaa 60 maasta, paikkoja avaruuslennolle oli tarjolla 22. Suomalainen ei tullut valituksi, eikä hän tiedä, miten lähelle pääsi.

– Se jäi pikkuisen pimentoon. Testeissä aika hyvin pyörin kärkisijoilla vähän joka asiassa. Paikkaa ei tullut, mutta olen myöhemmin päässyt käymäni lentokoulutuksen kautta itse puikkoihin ja huomattavasti lähemmäs avaruutta.

Suomalaisen vuoro päästä avaruuteen?

Hakala aikoo laittaa hakemuksen sisään myös nyt alkavassa ESAn astronauttihaussa.

– Totta kai täytyy laittaa! Tässä on nyt yksi mahdollisuus, enkä tiedä milloin tulee seuraava. Vaikka mahdollisuus päästä on hyvin pieni, se on aina olemassa.

– Suomesta löytyy hyvin vahvoja kandidaatteja minunkin lähipiiristäni. Minulla on vahva tunne, että nyt on Suomen vuoro päästää yksi suomalainen avaruuteen.

Lue myös:

    Uusimmat