Euromaille yhteinen kriisibudjetti ja brexitille lisäaikaa? MTV Uutisten toimittaja kertoo Brysselin päivän puheenaiheet

Omat uhkaavat Theresa Mayta 2:51

EU harkitsee lisäajan tarjoamista Isolle-Britannialle brexit-sopimuksen täytäntöönpanossa. Asia on esillä parhaillaan käytävissä neuvotteluissa ja loppuviikon huippukokouksessa.

MTV Uutisten toimittaja Tapio Nurminen kommentoi käynnissä olevia neuvotteluita Münchenistä.

EU voi Nurmisen mukaan haluta tarjota pidempää siirtymäaikaa, jotta konservatiivipuolueiden kapinalliset eivät lähde yrittämään Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn erottamista.

Neuvottelut ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi.

– Pitää muistaa, että tämän jälkeen Britannian ja EU:n pitää vielä neuvotella kauppasuhteista. Edessä on vielä pitkät neuvottelut, Nurminen povaa.

Kaupan osalta esimerkiksi ranskalaiset kalastajat ovat Nurmisen mukaan huolissaan kalavesistään, ja Espanja kantaa huolta Gibraltarin tulevasta asemasta.

Etenkin Ranska ajanut euroalueen yhteistä budjettia

Brysselissä on keskusteltu tänään myös euroalueen omasta yhteisestä budjetista, jolla voitaisiin kriisitilanteissa tasapainottaa vaikeuksiin ajautuneiden maiden taloutta.

Etenkin Ranska on ajanut budjettihanketta. Saksa puolestaan on jarruttanut budjettia, josta ei näillä näkymin ole tulossa erityisen suuri.

– Suomen kannalta tämä on mielenkiintoinen siksi, että vaalit lähestyvät, ja käytännössä tämä tarkoittaisi, että taas laitettaisiin lisää rahaa johonkin kassaan, josta autettaisiin kriisimaita, Nurminen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat