Britannian pääministeri Johnson haluaa tehdä EU-siirtymäajan jatkamisesta laitonta – Irlannin ulkoministeri: Britannia vaarassa ampua itseään nilkkaan

3:35
Video: Yliopistotutkija Timo Miettinen ennakoi Britannian poliittisia aikoja EU-eron jälkeen

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo esittää lakia, joka estäisi hallitusta pidentämästä brexitin siirtymäjaksoa ensi vuoden loppua kauemmas.

Johnsonin konservatiivit ottivat murskavoiton taannoisissa parlamenttivaaleissa lupaamalla irrottaa Britannian EU:sta tammikuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen on vuorossa vuoden loppuun kestävä siirtymäaika, jonka aikana Britannian ja EU:n on määrä neuvotella uusi kauppasopimus.

Useat Euroopan johtajat ovat arvelleet, että aikataulu on liian tiukka, eikä kunnollista sopimusta ehditä saada vuodessa valmiiksi. Tämä puolestaan voisi jälleen lisätä epävarmuutta ja kaaosta.

– Julkilausumassamme olemme tehneet selväksi, ettei siirtymäkautta jatketa. Uusi lakiesityksemme tulee estämään hallitusta suostumasta mihinkään jatkoaikeisiin, sanottiin pääministerin kanslian tiedotteessa.

"Eihän kukaan pakota Britanniaa hakemaan jatkoaikaa"

Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn mukaan Britannia on vaarassa ampua itseään nilkkaan torppaamalla mahdollisuuksia, joista voisi olla sille hyötyä.

– Eihän kukaan pakota Britanniaa hakemaan jatkoaikaa, mutta tarvittaessa se voisi niin tehdä, Coveney perusteli RTE-yhtiön haastattelussa.

Centre for European Reform -ajatushautomon edustaja Sam Lowe arveli, että edessä on runsaasti poliittista teatteria, ja itse neuvotteluihin päästään vasta noin puolen vuoden kuluttua.

– Jotta sopimus saataisiin aikaan 11 kuukaudessa, Britannian on tehtävä myönnytyksiä useimmissa vaatimuksissaan EU:lle. Poliittisesti Johnson taas ei voi tehdä myönnytyksiä, ennen kuin on pannut oikein kunnolla vastaan, Lowe sanoi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja