Britannia on ollut hidas neuvottelemaan brexitin jälkeisestä suhteesta ja nyt aika alkaa loppua – Boris Johnsonin odotetaan kertovan huomenna, vieläkö neuvottelut jatkuvat vai tuleeko sopimuksettomasta erosta totta

EU haluaa Britannian joustavan neuvotteluissa – MTV seuraa 3:12
Katso Heikki Piuholan koko raportti videolta.

EU-maiden johtajat pyytävät kovasanaisesti Britanniaa joustamaan kannoissaan, jotta uudesta EU-eron jälkeisestä kauppasuhteesta saataisiin aikaan sopu. Neuvottelutilannetta punnittiin tänään Brysselissä EU-huippukokouksessa.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen myöntää MTV Uutisille, että EU on pettynyt neuvotteluiden hitaaseen etenemiseen Britannian puolelta. Maa ei ole liikahtanut kannoistaan esimerkiksi kalastuksen suhteen 8-9 kuukauteen.

– Kieltämättä EU:lle tärkeimmissä kolmessa kysymyksessä ei ole saavutettu EU:n toivomaa edistystä. Nyt aika alkaa olla kortilla. Molemmilta osapuolilta tarvitaan nyt neuvotteluhalukkuutta. EU on valmis sopimukseen, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeevanihtaja Heikki Piuhola kertoo Brysselistä, että pallo on nyt EU:n puolelta siirretty Britannialle. Pääministeri Boris Johnsonilta odotetaan huomenna tietoa siitä, miten Britannia jatkaa neuvotteluita, vai jatkaako ollenkaan.

–Jos ei, niin EU alkaa valmistautua sopimuksettomaan eroon. Silloin tulevat kuvaan tullit ja muut hankaluudet rajalla kaupankäyntiin, Piuhola sanoo.

Tämänpäiväisessä kokouksessa keskusteliin myös kasvihuonekaasujen merkittävästä vähentämisestä EU:ssa. Piuholan mukaan myös tämä kysymys on hankala.

– Suomi on sitoutunut 55 prosentin päästövähennystavoitteeseen. Se tarkoittaa merkittäviä toimia myös Suomen teollisuudelle. Ehkä tämä on kuitenkin hankalinta maille kuten Puola ja Tshekki, jotka käyttävät paljon kivihiiltä.

Koronavirus ei voi olla vaikuttamatta myöskään EU:n huippukokouksiin. Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin avustajalla todettiin tartunta, ja von der Leyen vetäytyi komission rakennukseen omaan huoneistoonsa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ehdottikin tänään, että EU voisi harkita palaamista jo keväällä käytettyihin etäkokouksiin.

Lue myös:

    Uusimmat